Haarscherp waarom je doet wat je doet

Haarscherp waarom je doet wat je doet

Misschien herken je het wel. Je krijgt een idee of Iemand doet je een voorstel en je hart maakt een sprongetje. ‘Yess’, denk je, ‘dat ga ik doen!’. Dan gebeurt er van alles in je leven. Je komt iemand tegen die het niets vindt. Of je thuissituatie is er niet blij mee. Of misschien ben je ineens bang dat je het niet kan. En weg is je goede idee. En je enthousiasme erbij. Andersom gebeurt wellicht ook regelmatig in je leven. Je krijgt een opdracht en je voelt aan alles dat je het niet wilt doen. Een naar verkrampt gevoel bekruipt je. Buikpijn misschien of iets anders wat niet prettig voelt. Je besluit ‘Nee’ te gaan zeggen. Maar dan gebeurt er van alles in je leven. Iemand zegt dat je dit echt moet doen. Je vindt zelf dat je deze kans niet kan laten liggen of je bent bang de boot te missen. En weg ben je. Je doet het toch. Hoe voorkomen we dat dit gebeurt? Hoe zorg je ervoor dat je haarscherp hebt en houdt waarom je doet wat je doet zodat je het ook doet. Daar gaat deze blog over.

Het wordt alleen maar beter – als we dat zelf willen

In mijn blog van vorige week schreef ik over hoe het eigenlijk alleen maar beter kan worden. Als we dat zelf willen. En dat schreef ik niet voor niets. We zijn onderweg naar iets moois, naar een betekenisvol leven. Een wereld waarin people, planet en profit in balans zijn. Waar aanzien, geld of macht niet de dienst bepalen, maar waar we vooral kijken naar de maatschappelijk meerwaarde en wat het ons brengt als mens en samenleving. Maar dat gaat helaas niet vanzelf. Het vraagt dat we zelf ook bewust kiezen. Wat doen we wel en wat we ook vooral niet (meer) doen. Maar hoe doe je dat? Ik hoor het mijn coachees vaak genoeg vragen: Hoe weet ik dan wat echt bij mij past? Hoe weet ik dan wat mijn purpose is en luister ik naar die innerlijke stem zodat ik echt een leven vol betekenis kan leiden? Er is immers zo veel ruis en afleiding om ons heen waardoor we daar vaak helemaal niet bij komen of – als we er dichtbij zijn – te snel weer van afwijken.

Benut ook je spirituele energie

Om te weten wat echt bij je past en waarmee jij van betekenis voor anderen – en de wereld – kunt zijn, is het allereerst belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zodat je een stevige basis creëert van waaruit je leeft. Ik schreef al eerder een blog over de 3 energieën die je daarvoor nodig hebt. Maar voor het vinden van je innerlijke stem of noem het je purpose – zoals Bakas en Covey ze noemen – heb je er nog een nodig. We noemen dat ook wel onze spirituele energie of onze spirituele intelligentie. Onze spirituele energie zorgt ervoor dat we onze plek in het grote geheel zien. Dat klinkt je misschien vaag in de oren, maar je zou het ook je intuïtie of eigen wijsheid kunnen noemen. Dat klinkt waarschijnlijk al beter. En dat is niets anders dan je eigen innerlijke weten. Het zijn je eigen ingevingen zonder de verwachting of mening van de wereld om je heen. Intuïtie betekent letterlijk ‘innerlijk zien’. Door onze intuïtie in te zetten, weten we veel meer dan we denken. Of eigenlijk veel meer dan met ons denken.

Haarscherp waarom je doet wat je doet

Onze intuïtie of eigen wijsheid is er altijd, maar we zijn er lang niet altijd mee in contact. Terwijl juist die intuïtie ons de antwoorden kan geven die we zoeken. Antwoorden die misschien niet 123 rationeel te begrijpen zijn maar die verrassend en vernieuwend zijn en waarvan je gelooft dat ze jouw eigen en onze hele wereld echt beter maken. Gebruik je eigen wijsheid dus voluit, want je hebt m niet voor niets. Ik geef je eenvoudige 3 tips waarmee je iets wat misschien wel moeilijk klinkt toch al gemakkelijk in je dagelijkse leven kunt gaan doen.

  • Zoek de stilte. In de stilte wordt je niet afgeleid door de geluiden van anderen. En je hoort je eigen (innerlijke) stem dus veel beter. Alleen wandelen in de natuur kan je hierbij helpen, maar jezelf een kwartiertje terugtrekken op een rustige plek helpt ook al. 
  • Luister naar je lichaam. Ons lichaam weet veel meer dan we denken. Luister naar de signalen die je lichaam afgeeft als je iets doet of juist niet doet. Krijg je bijv. buikpijn of gaat je hart sneller kloppen, dan betekent dat iets. Buikpijn is vaak niet goed, een kloppend hart kan juist je enthousiasme over iets aangeven. Durf te vertrouwen op de signalen van jouw eigen lichaam.
  • Schrijf je ideeën en ingevingen op. Tekenen mag natuurlijk ook als je liever in beelden werkt. Het zorgt ervoor dat je jouw ideeën en ingevingen concreet maakt. Je geeft er zo – letterlijk – ruimte aan, waardoor je ze gelijk dichterbij haalt. Vergelijk het met het hardop uitspreken van een gedachte. Vanaf dat moment is de gedachte groter geworden en voelt hij ‘echter’. De kans dat het gebeurt, wordt daarmee ook groter. 

Haarscherp hebben waarom je doet wat je doet. Ik kan je er ook mee helpen. Maak gerust een vrijblijvende afspraak voor een persoonlijke kennismaking – live of via zoom.

Vorig bericht
Het wordt alleen maar beter – als we dat willen
Volgend bericht
Over het lelijke eendje dat helemaal niet lelijk was