Durf te vertrouwen op jezelf

Bewust kiezen moeilijk? Zo doe je het (wel)!

Een ongebruikelijke keuze of toch niet? Wilco Groot vertelt over zijn carrière switch van gevierd directeur in de verzekeringsbranche naar startend makelaar bij een makelaarskantoor. Waarom en hoe maakte hij deze keuze en wat kunnen jij en ik hiervan leren om ook keuzes te maken die werkelijk bij ons passen?

Wie is Wilco en waarom doet hij dit?

Wilco komt uit een heel gewoon gezin van vier in Enkhuizen. Na zijn studie commerciële economie en een tweetal masters kwam hij in de financiële wereld terecht waar hij opklom van trainee naar verschillende directiefuncties van succesvolle BV’s. De verzekeringswereld lag aan zijn voeten om zijn vernieuwende aanpak, hij verdiende meer dan genoeg geld en kon zijn talenten goed inzetten. Maar er knaagde iets bij Wilco. Hij ergerde zich aan de voorspelbaarheid en traagheid van de branche. Hij miste de echte vooruitgang en voelde zich voortdurend afgeremd. Dat frustreerde hem en hij ging daarom op zoek naar datgene waarin hij zichzelf voluit kwijt zou kunnen. En dat bracht hem terug bij waar  – zo bleek – zijn hart al jaren lag.

Werken vanuit je hart

Want Wilco’s hart ligt in de makelaardij. Als jongeman al sprak hem dit beroep aan. De vader van zijn vriendinnetje was makelaar en leidde precies het leven wat Wilco voor zich zag. ‘En dan natuurlijk vooral de Saab waarin hij net als alle dokters, notarissen en makelaars in reed’, zo vult hij lachend aan, nadat hij heeft verteld dat bouwprojecten en vastgoed altijd zijn interesse hebben gehad. Klein detail: Wilco deed ruim 10 jaar geleden al de opleiding tot makelaar.

Concessies

Nu kiest hij alsnog voor dit vak. Waarom nu wel? Nu hij er – zo lijkt het – veel meer bij te verliezen heeft. Hij verliest vooralsnog zijn financiële vrijheid en hij zal zich opnieuw moeten bewijzen. En dat terwijl erkenning zakelijk voor hem heel belangrijk – zo niet het belangrijkste – is, vertelt hij openhartig: ‘Erkenning is een belangrijk thema voor mij. Als ik het gevoel heb dat anderen zouden kunnen twijfelen of ik het kan, wil ik graag het tegendeel aan hen bewijzen’.

Zelfverzekerd

Je zou kunnen denken dat zijn behoefte aan erkenning voortkomt uit een gebrek aan vertrouwen, maar die vlieger gaat niet op voor Wilco. Sterker nog hij heeft genoeg vertrouwen in zichzelf. ‘Ik weet wat ik kan. Ik durf dit te doen doordat ik weet dat ik daar altijd op terug kan vallen. En ik heb natuurlijk ook nagedacht over wat ik kan gaan doen als het tegenvalt’.

Zelfbewust

‘Eigenlijk’, vult hij zichzelf aan, ‘besef ik steeds meer dat ik nog wel een stapje verder zou willen gaan en het liefst helemaal zelfstandig zou willen ondernemen. Zodat ik ook echt iets voor mezelf kan opbouwen. De fase waarin ik nu zit met mijn gezin houdt me daarin nu nog tegen, maar het is misschien wel de volgende grote keuze voor me’, vertelt hij me met een glimlach. ‘Ik ga vooralsnog lekker aan de slag als makelaar en daar kan ik denk ik ook al mijn talenten in kwijt. Ik ben er goed in om processen zo efficiënt mogelijk te maken, zodat zowel de klant als de organisatie er blijer van worden, en ik zie daarvoor ook zeker mogelijkheden voor in deze branche.’ Ik geloof hem gelijk, want hij heeft gedurende dit gesprek al een paar ideeën laten vallen, waar ik als potentiële verkoper en/of koper best blij van zou worden en wat ik vooralsnog geen andere makelaar heb zien doen.

Zelf kiezen: wat kunnen wij hiervan leren?

Een ongebruikelijke keuze? Misschien wel, maar na dit gesprek besef ik dat het eigenlijk juist een hele logische is voor Wilco. Eentje die hij vrij makkelijk neemt doordat hij zichzelf kent en dus weet wat hij wil, voldoende zelfvertrouwen heeft en omdat hij concrete plannen heeft waarin hij wil gaan excelleren. Kortom, hij heeft het duidelijk voor zichzelf waardoor hij niet langer twijfelt. Dit zijn drie dingen die niet alleen Wilco helpen om moeilijke keuzes makkelijker te maken. Ik zet ze voor je op een rijtje.

  1. Zelfkennis: weten waar je hart ligt, wat je nodig hebt en wat je goed kan, helpen je om een keuze te maken die echt bij je past. Laat je zo mogelijk helpen dit duidelijk te krijgen;
  2. Zelfvertrouwen: alleen als jij er zelf in gelooft dat je capabel genoeg bent, gaat het lukken. Bouw daarom voortdurend aan je zelfvertrouwen. Hoe je dat doet lees je o.a in deze blog;
  3. Concrete (back-up) plannen: denk goed na over de stappen die je moet gaan zetten om te komen waar je wilt komen. Dat helpt je om ze ook daadwerkelijk te gaan zetten. En bedenk ook een paar alternatieve scenario’s voor als het niet gaat zoals je hoopt.

Wil je weten hoe Wilco het als makelaar doet? Of ben je van plan te verhuizen en kun je wel wat hulp gebruiken? Maak hier gelijk een afspraak met Wilco.

Wil je (door)praten over jouw eigen keuzes? Neem dan gerust contact met mij op.

Succes met bewust kiezen!

Groet, Eiline

Vorig bericht
Nieuwsbrief Durf te kiezen
Volgend bericht
Hoe bewaar je de rust als het spannend wordt?