Gelaagd en doordacht
‘Een verhalend zelfhulpboek dat zich prettig onderscheidt van de bekende modellenboeken of stappenplannen. Het is luchtig en leesbaar, maar ook gelaagd en doordacht’
Wat dit boek goed doet, is dat het je niet alleen meeneemt in Hugo’s verhaal, maar ook in zijn ontwikkeling. En dat van een aantal figuranten. Geen grote transformaties of overdreven dramatiek, maar juist kleine, geloofwaardige stappen. Je voelt als lezer mee met zijn verwarring, zijn groei, zijn twijfels. De personages zijn geen mechanische profielen waar al te makkelijk psychologische theorie aan gekoppeld wordt. Ze zijn mensen van vlees en bloed, met hun boeiende eigenaardigheden, schaduwkanten en verlangens. Dat maakt het boek echt prettig, en ook op veel punten verrassend, om te lezen.
Tegelijkertijd weet Splinter een flink aantal bekende psychologische inzichten in het verhaal te verweven. Denk aan RET (rationeel-emotieve therapie (zij noemt het training)), Kolbs leerstijlen, kernkwadranten van Ofman, de zeven eigenschappen van Covey, en ook het gedachtegoed rond growth en fixed mindset van Carol Dweck. Allemaal klassiekers uit de zelfhulp- en managementliteratuur, die op een toegankelijke manier worden uitgelegd en gekoppeld aan de personages.
Voor mij als coach is dit zo’n boek dat ik met een gerust hart zou aanraden aan een aantal van mijn coachees. Vooral aan mensen die vastlopen in oude patronen, last hebben van belemmerende overtuigingen, of zich afvragen hoe ze verder willen – in hun werk, of gewoon in hun leven. Het leest makkelijk weg, biedt stof tot nadenken, en nodigt op speelse wijze uit tot zelfonderzoek.