In 7 stappen duidelijk jezelf

Duidelijk jezelf. Waarom eigenlijk? Ten eerste omdat het geweldig is voor jezelf als je duidelijk hebt wie je bent, wat je kan en wat je wilt. Het scheelt je twijfel, onrust, onzekerheid of zelfs boosheid en frustratie over wat er niet is of wat niet lukt. Je weet jezelf op waarde te schatten en bent tevreden met wie je bent en de keuzes die je maakt. Je bent zeker van jezelf. Maar dat is niet alles. Het is ook geweldig voor anderen als jij duidelijk bent. Want dan kan die ander jou ook veel beter begrijpen. En is hij of zij eerder bereid met je mee te lopen. Of kan je zelfs steunen als dat nodig is. Je bent in contact met de ander. Duidelijk jezelf maakt alles dus een beetje makkelijker voor jou en je omgeving. En dat maakt jou dan weer gelukkig(er).

Ik werk in mijn training en 1 op 1 trajecten met een zelf ontwikkeld stappenplan: de 7 stappen naar duidelijk jezelf. Dit zijn ze:

  1. Terug naar jouw kern. Wat vind jij echt belangrijk? Waar kan en wil jij niet zonder? En door wie of wat word jij geïnspireerd? Wat voedt jou?
  2. Ontdek jouw toegevoegde waarde. Wat kan jij? En wat ook niet? En hoe zet je dat allebei effectief in? Doe je eigenlijk wel waar je blij van wordt?
  3. Focus. Welk(e) doel(en)kies je voor jezelf? Je kan – en hoeft gelukkig – niet alles tegelijk aan te pakken.
  4. Wapen je/ Bouw aan je (zelf)vertrouwen. Waar twijfel je aan? Waar ben je onzeker over? Waar ben je misschien zelfs bang voor? Daag die angst(en) uit en ontdek wat je allemaal wel kan.
  5. Communiceer transparant. Hoe kan jij jezelf eerlijk en transparant laten zien en horen? In wat je zegt, hoe je het zegt en met hoe je eruit ziet.
  6. Blijf luisteren. Luister en kijk naar de mensen om je heen zodat je hen en de mogelijkheden die ze je kunnen bieden blijft zien. Blijf ook luisteren naar jezelf en je eigen gevoel.
  7. Durf te doen en durf te falen. Niet alles kan in een keer lukken. En dat hoeft gelukkig ook niet. Je zit op de goede weg – jouw eigen weg – en dat is precies goed.

In mijn training en 1 op 1 begeleiding doorlopen we al deze stappen. We praten er niet alleen over, ik laat je ervaren hoe het voor jou werkt. Sommige stappen kan je overslaan omdat je ze al duidelijk hebt, andere stappen zullen je misschien wat meer tijd kosten. Al de stappen helpen je om duidelijk(er) jezelf te zijn. Voor jezelf en voor anderen. Waardoor je op een prettige manier meer grip krijgt op jezelf en de mensen om je heen.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvende intake waarin we bekijken welke stappen jij gelijk zou kunnen zetten.