Succes zonder druk

Wie denk ik wel niet dat ik ben?

‘Wie denk ik wel niet dat ik ben?. Dat dacht ik toen ik van uitgeverij THEMA hoorde dat ze wel brood zagen in mijn boekidee. Nou, eigenlijk dacht ik eerst: ‘Yesss!!!!, ik mag mijn eigen boek schrijven!’, en niet lang daarna vond ook de eerstgenoemde gedachte een weg in mijn hoofd en stak de bijbehorende twijfel en onzekerheid de kop op. Deze ging gepaard met buikpijn en misselijkheid en een aantal nachten waarin ik lag te woelen en droomde dat ik van een grote hoogte viel. Dromenexperts weten dan precies wat er met je aan de hand is: faalangst. Ai! Maar het klopt wel, want ik vind het ook spannend en voel me onzeker over het resultaat. En het bewijst me daarnaast eens te meer dat mijn gedachten grotendeels bepalen hoe ik me voel, want er is zichtbaar niets veranderd in mijn leven, maar ik voelde me ineens wel anders. Het omgekeerde is dus ook waar. En na een goede huilbui en wat gejammer bij mijn man over de druk die ik ervoer, raapte ik mezelf en mijn niet helpende gedachten op en….ben ik inmiddels gewoon begonnen. 

Succes onder druk

En laat mijn boek daar nou net gaan over (prestatie)druk. Want je hoeft de kranten of social media maar te openen om te lezen over de toenemende druk die we als mensen ervaren om te presteren en succes te hebben. We willen niet alleen veel, het moet ook nog eens bijzonder (goed) zijn. Hoogleraar Paul Verhaeghe schrijft dat de huidige maatschappij ons zelfs ziek maakt met al haar ideaalbeelden. We voelen ons steeds vaker een loser omdat we denken dat we niet voldoen. ‘Had ik maar of was ik maar….’, vullen we moeiteloos aan met wat ons ontbreekt aan talenten, mogelijkheden of spullen. In mijn training en coaching hoor ik dit ook steeds meer. Natuurlijk niet gelijk, want we schamen ons er een beetje voor, maar als ik even doorvraag dan sluimert er vaak een gevoel van tekortschieten of zelfs van er niet toe doen. En dat gevoel knaagt zich langzaam een weg in onze keuzes. We doen nog harder ons best zodat we het maar niet voelen of het zet ons juist letterlijk in de sluimerstand en we laten onze dromen en ambities los en ‘doen elke dag gewoon ons dingetje’

Succes zonder druk

En ik herken het zelf ook – ik hoef alleen maar even terug te denken aan hoe ik me voelde over het schrijven van een boek – maar ik geloof niet dat dit de bedoeling is van ons leven. En daarom wil ik het tegendeel bewijzen. Hiervoor ga ik in gesprek met succesvolle en bijzondere mensen. Mensen waar we met bewondering naar kijken, om welke reden dan ook. Wat kunnen zij ons leren? Hoe gaan zij om met de druk? Hoe creëren en ervaren zij hun succes? De uitkomsten vormen een boek waarin je jezelf kunt herkennen in de ervaringen van anderen en wat je inspireert om je eigen mogelijkheden wel vrijuit te benutten zonder je te laten afremmen of juist te laten opfokken door die vervelende (prestatie)druk.

Meehelpen? Graag!

Prestatiedruk. Welke vragen roept dit onderwerp bij jou op? Waar loop jij zelf tegenaan? Wat veroorzaakt bij jou de meeste druk? En van wie zou jij wel eens willen horen hoe hij of zij het doet? Ik neem je vragen heel graag mee in mijn zoektocht naar succes (z)onder druk. Wil je ze met me delen? Dat mag in reactie op dit bericht of mail me rechtstreeks via info@eiline.nl met al je opmerkingen en/of vragen.  Ik ga er uiteraard zorgvuldig mee om. Je zou me er enorm mee helpen!

Groet, Eiline

Vorig bericht
Zet je voelhorens uit en voorkom onnodig (langdurige) uitval
Volgend bericht
Rust en ruimte nodig? Durf te vertragen