Laat jezelf helemaal zien en voorkom uitval

We voelen wat af in ons leven. Als je een lijst zou maken van alles wat er voorbij komt in een week, zou dat waarschijnlijk een hele lange zijn. Van blij, naar boos, naar bedroefd, naar misschien zelfs wel bang. En die laatste twee wil ik het even over hebben. Die verwaarlozen we namelijk het meeste. Kwetsbaar zijn is namelijk niet cool. Liever tonen we ons blij of -als het echt moet- boos. Of geven we de situatie of een ander de schuld. Terwijl je kwetsbaarheid juist hele waardevolle informatie geeft. Aan jezelf en aan een ander. Over hoe het met je gaat. Wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren en vaak zelfs welke keuzes je beter wel of niet zou kunnen maken. Waardevolle informatie dus om te voorkomen dat je jezelf kwijt raakt in alle dingen die er van je verwacht worden of die je van jezelf verwacht.

Ik zat vorige week bij mijn kapster. Een jonge meid van begin twintig en we kregen een mooi gesprek. Over zelfvertrouwen. Ze vertelde me dat ze een vriendin had die van kinds af aan blaakte van het zelfvertrouwen. Overal wist ze een oplossing voor en ze durfde alles aan iedereen te vragen. Toch had deze vriendin haar deze week gebeld en gezegd dat ze tijdelijk in de ziektewet zat. Omdat ze het helemaal niet meer zag zitten. Op haar werk was iets heel naars voorgevallen en nu durfde ze er niet meer naar terug. Ze was bang om het verkeerd aan te pakken. Ze twijfelde aan alles. Ze twijfelde aan zichzelf. Mijn kapster die altijd enorm tegen haar opkeek, schrok hiervan. Hoe kon dat nou? Waar was haar zelfvertrouwen nu ineens?

Ik hoor dit verhalen steeds vaker. Mensen die uitvallen waarvan je het helemaal niet verwacht. Mensen die juist heel sterk zijn. Of in elk geval zo overkomen. Die altijd maar doorgaan. Die zelf gaan geloven dat ze altijd sterk moeten zijn en daar naar gaan leven. Totdat het echt niet meer gaat en ze – vaak voor langere tijd – uitvallen. Maar het hoeft niet zo te gaan. Je kunt dit soort uitval voorkomen. Door bewust naar jezelf te kijken en weer naar jezelf te gaan luisteren. Door niet alleen maar sterk zijn, maar ook aan je twijfel, zorg, verdriet en je angsten woorden te geven en ze te durven laten zien. Zodat anderen je begrijpen en je kunnen geven wat je nodig hebt. Zodat je echt optimaal functioneert. En je juist de kracht van jouw eigen kwetsbaarheid gaat ervaren. Want niemand is alleen maar sterk. En dat hoeft gelukkig ook helemaal niet.

Herken je hier iets van? Werk jij ook vooral heel hard om aan alle verwachtingen te voldoen en zou je juist meer vanuit vertrouwen willen werken en leven. Meld je dan aan voor een vrijblijvende intake waarin we bekijken hoe jij weer helemaal jezelf kunnen laten zien.

Groet, Eiline

 

Vorig bericht
Met andere ogen…
Volgend bericht
Over pinchos en levensvreugde