Bewust is beter

Blog, Zelfbewust

We kennen het allemaal wel. Je zit in een gesprek. Het gaat best aardig, maar na afloop heb je toch het gevoel dat je gesprekspartner meer de lead had. Je voelde je ook overvallen doordat die ander zomaar binnen kwam vallen met de vraag of je even tijd had.  Een andere waarschijnlijk ook wel bekende situatie is zo’n dag waarop je volledig geleefd wordt. Je rent en reageert de hele dag door en ’s avonds zit je uitgeblust op de bank. Ok,  je hebt heel veel gedaan, maar was het ook wat je wilde doen en heb je er dus ook voldoening van?

Hoe voorkom je dit soort situaties en dagen nou in de toekomst?

  • Wat wil je bereiken (in een gesprek of op een dag): Schrijf dat voor jezelf uit in een zin. Voorbeeld: ik wil vandaag een uur geconcentreerd werken aan mijn (account)plannen of ik wil mijn collega feedback geven op zijn (nogal storende) gedrag in de vergadering van gisteren.
  • Wat is jouw valkuil en wat moet je daar voor doen of laten om daar niet in te vallen? Schrijf ook dat uit op papier, plak het op een zichtbare plek en maak er zo nodig ook een foto van op je telefoon en zet m op je beginscherm zodat je er de hele dag aan herinnerd wordt. Voorbeeld: Om te voorkomen dat ik afgeleid word in dat uur, zet ik mijn telefoon uit en zet ik internet uit van mijn computer. Of om te voorkomen dat ik die collega toch geen feedback geef, maak ik gelijk een afspraak met hem.
  • En dan tijdens: Houd jezelf scherp. Loopt het niet? Bouw een time-out in om weer even na te denken over wat jij voelt, denkt en wilt en onderneem of reageer pas daarna. Voorbeeld: Loop een blokje om zodat alles weer helder wordt in je hoofd en je daarna je plannen zo opschrijft. Of in de situatie van feedbackgesprek, neem de tijd voor het gesprek en luister ook naar wat je collega te zeggen heeft. En ook daar hoef je niet gelijk op te reageren…

Waarom dit werkt? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Als je dit doet, ben je bewust(er) bezig met het bereiken van grote en kleine doelen en daardoor bereik je ook veel vaker wat je van plan was. Ik hoor het mijn deelnemers vaak genoeg zeggen: ‘Als ik bewust een gesprek in ga, lukt het ineens wel!’. En je hoeft er eigenlijk maar een ding voor te doen: focussen op wat je wilt bereiken oftewel je eigen doel voor ogen houden. En dat kost uiteindelijk niet meer tijd, maar bespaart je tijd omdat je niet terug hoeft om iets recht te zetten of dingen doet die er eigenlijk niet toe doen. En dat betekent dus ook dat je tijd over houdt om wel ‘ja’ te zeggen tegen een verzoek van een ander en heus niet alleen voor jezelf leeft mocht je dat gevoel krijgen. Alleen doe je het nu bewust en dus ook niet altijd of meteen. Dit werkt niet alleen voor je gesprekstechnieken of voor de invulling van een dag, maar ook bij het bepalen en behalen van grote doelen, is bewust kiezen het enige wat je hoeft te doen om doelgericht verder te komen. Er is dus geen goed of fout, er is alleen bewust. En dat is altijd beter. In mijn trainingen komt het daarom altijd aan bod. En uiteraard ontdek je ook wat voor jou belangrijk is zodat je ook weet waar je de focus op wilt leggen. Wil jij dat ook? Meld je dan aan voor de training ‘Beïnvloeden van binnenuit’ die weer start in Amersfoort in het najaar of voor een 1 op 1 coachingstraject dat je op elk moment kunt starten.

Groet, Eiline

Vorig bericht
Spanning- of burn-outklachten: zo voorkom je ze!
Volgend bericht
Gastblog: Wat eet jij? Zo kies je bewust