Tegenslag is niet wat je tegen zit

Blog, Zelfvertrouwen

Onze dochter gaat groep 3 nog een jaartje langer doen. Ik weet het al een tijdje en ik heb er al een paar weken buikpijn van. Want hierdoor gaat ze uit de klas bij haar allerbeste vriendinnetje. Ik maakte me ook zorgen over haar zelfvertrouwen en of ze dan nog wel gemotiveerd zou blijven en ga zo maar door. Als ik naar haar keek, voelde ik haar naderende verdriet al. Kortom ik had er zelf al heel wat gedachten aan gespendeerd. Natuurlijk bedacht ik me ook dat ze sterk was en dat ik haar niet moest onderschatten, maar mijn zorg overheerste toch vooral.

Wijsheid van een kind

Vorige week hebben we het haar zelf verteld. En je raadt het al. Geen centje pijn. Mijn ijzersterke meisje zette nagenoeg meteen de knop om en begon in oplossingen te denken. Ze voelde zelf ook al wel dat ze iets te hard moest werken om bij te blijven. En ze vroeg de juf daarom gelijk het hemd van het lijf over hoe dat er dan uit zou komen te zien volgend jaar. En welke mogelijkheden er nog wel waren om met de nieuwe groep 4 op te trekken. Of ze ook op bezoek mocht in groep 4 en of haar vriendinnetje ook bij haar kon komen? Zo simpel dus. En het deed me denken aan een uitspraak die Enrico Verhoeven – de kickboxer die maar liefst 7 wereldtitels op zijn naam heeft staan – een tijdje geleden bij Humberto deed: ‘Tegenslag is niet je grootste vijand, gemakzucht wel’. Mijn dochter beseft zich deze wijsheid heus niet bewust, maar kinderen zitten nou eenmaal vaak dicht bij de waarheid zonder dat ze dat zelf weten. Haar zelfvertrouwen is groot genoeg om te weten dat ze dit aankan. En dat haar vriendschap met haar vriendinnetje het ook aankan. Zelf zei ze er dit over: ‘Ik vind het stom en ik wil niet bij mijn hartsvriendin weg, maar ik denk wel dat het beter is voor mijn leven’. En met dat laatste bedoelt ze dan dat ze ook gewoon tijd heeft om te spelen en te genieten.

Als het moeilijk wordt, komt je kracht boven

Tegenslag maakt je alleen maar sterker. Misschien niet gelijk en niet iedereen schakelt zo gemakkelijk als mijn dochter maar het is wel waar. Ik weet zeker dat dit voor haar een van die ervaringen wordt waar ze later met trots op terug kan kijken. In mijn trainingen laat ik deelnemers heel vaak bewust terugdenken aan momenten en situaties waarin ze precies handelden zoals ze zichzelf graag altijd zouden zien handelen. Zodat ze voelen dat wat ze willen al in hen zit. Dat ze het al eerder hebben laten zien en dus ook kunnen. En meestal komt er dan een situatie boven waarin het niet zo zeer gemakkelijk was, maar waarin ze juist uitgedaagd werden om even door te zetten of om iets spannends aan te gaan. Dat zijn de momenten waarin we onszelf tegenkomen en waarin we het meeste leven en groeien. Ook al zien we dat niet altijd op dat moment zelf al. Ikzelf herken dat ook heel sterk en ik vind het prachtig om dat nu al bij mijn dochter te zien.

Welke situatie heeft jou sterker gemaakt dan je misschien zelf voor mogelijk had gehouden?

Groet, Eiline

.

Vorig bericht
Nieuwsbrief Duidelijk jezelf
Volgend bericht
Pak je energie en invloed (terug)