Sta vaker stil en zorg voor meer rust als het druk is

Hoe zorg je voor meer rust juist als het druk is? 5 tips

Ik ben weer lekker bezig. Hol van vergadering, naar training, naar een intake, naar sport van mezelf of een kind, naar een borrel en daarna naar huis met wat daar nog op me ligt te wachten. Om ‘s avonds volledig gesloopt in bed te vallen. Voor mij het signaal dat er weer iets moet gebeuren. Of eigenlijk juist niet. Meer en vaker rust pakken. Dat wel. En ik ben niet de enige weet ik uit de verhalen van mijn deelnemers. Ik herken in bijna elke groep wel een potentiële uitvaller, iemand die zichzelf overvraagd, die onbewust weet dat het anders moet maar toch doorgaat. Omdat er geen andere mogelijkheid lijkt te zijn. Maar hoe stap je er wel uit? Hoe zorg je toch voor meer rust juist als het druk is?

Sta vaker stil

Om meer rust te ervaren, is het nodig om vaker bewust stil te staan. Figuurlijk bij wat je belangrijk vindt en wat niet, maar ook letterlijk stilstaan helpt. Want iets weten, is nog iets anders dan er ook naar leven. We – en ik dus ook – zitten vaak zo vast in onze dagelijkse patronen en gedachten over hoe we denken dat het zou moeten dat we niet meer zien wat er nog meer of anders kan. We worden overrompeld door de omstandigheden en vergeten dan dat we altijd zelf een keuze hebben. In vaktermen is dat onze ‘cirkel van invloed’. Heel simpel gezegd: wat de situatie ook is waarin je zit  – hoe erg die ook kan zijn of aanvoelen – je kan altijd zelf kiezen hoe je er mee omgaat. En daardoor blijf je altijd je eigen baas. Dat klinkt makkelijk maar dat is het niet. Het vraagt namelijk iets tegennatuurlijks van je. Dat je niets doet terwijl je juist wilt reageren of iets wilt doen. Ik geef je 5 tips waarvan ik inmiddels weet dat ze niet alleen voor mij werken.

Hoe dan? 5 tips

  • Door, door, door met alle taken en acties in de waan van de dag. Maar hierdoor verlies je de focus als je niet uitkijkt. Maak daarom ook elke week bewust tijd in je agenda om stil te staan bij de lange termijn van je werk. En je leven. Dat kan al in 15 minuten. Wat is echt belangrijk voor je? Wat wil je bereiken met je werk? En wat is daar voor nodig? Passen jouw activiteiten van vandaag en deze week daarbij of kan je er gelijk een paar schrappen? Dat is je eerste winst.
  • Stap letterlijk uit een (lastige) situatie waar je inzit. In gesprekken betekent dit bijvoorbeeld heel simpel dat je het gesprek – uiteraard op nette wijze – letterlijk stilzet om op een later tijdstip verder te gaan. Op grotere schaal betekent dit bijvoorbeeld dat je wel een uurtje of zelfs een middagje vrij plant als je voelt dat je het nodig hebt. In al onze emoties vergeten we vaak dat het best kan als je het maar goed regelt.
  • Word elke dag minimaal een kwartier echt stil. Voor de een betekent dit een kop koffie in stilte, voor de ander een meditatie of ontspanningsoefening en voor weer een ander helpt het om een (korte) wandeling of fietstocht te maken om zo je hoofd even helemaal leeg te maken en weer overzicht te ervaren. Je komt hiermee even los van alle prikkels en invloeden uit je omgeving en dus weer dichter bij jezelf en wat jij wilt of nodig hebt.
  • Maak van een nood een deugd. Lange rij bij de kassa of in de file? Geniet ervan dat je stil wordt gezet. Je kunt het niet veranderen en waarom zou je dat eigenlijk willen?
  • En in je privétijd? Besteed dan genoeg tijd aan je hobby. Een goede hobby maakt je hoofd leeg en geeft energie. Heb je geen hobby, vind er dan zo snel mogelijk een waar je heel blij van wordt zodat je genoeg ontspant en je accu oplaadt. Met die energie kan je dan weer goede keuzes blijven maken zodat je krijgt wat je nodig hebt om goed te kunnen blijven functioneren. Zelfs als dat tegennatuurlijk voelt.

Hou de rust vast

Misschien heb je komende week net als ik vakantie. Dat is altijd een mooi moment om je rust te hervinden omdat je als vanzelf uit je dagelijkse routine wordt gehaald. Het geeft je volop de kans om te experimenteren met de tips en nieuwe helpende routines te adopteren. Maar let op alleen als je daar bewust voor kiest (en dat voelt ook dan weer tegennatuurlijk), helpen ze je ook na de vakantie om die rust vast te kunnen houden. 

Word je bewust(er)

Wil je meer dan deze 5 tips? En wil je jezelf echt eens goed onder de loep nemen van binnen en van buiten zodat jouw focus weer helemaal duidelijk is en je ook handvatten hebt hoe je daar bij blijft? Volg dan de training of de coaching Duidelijk jezelf waarin je gestimuleerd wordt om stil te staan en de tijd neemt om na te denken over wat voor jou belangrijk is en hoe je daar dagelijks meer invulling aan kunt geven in je leven. Zodat je elke dag vanuit jouw eigen kracht werkt en leeft. 

Heel veel succes met meer stilstaan! Want door stil te staan, kom je uiteindelijk weer verder!

Groet, Eiline

Vorig bericht
Nieuwsbrief Delen
Volgend bericht
Solliciteren met de indruk die jij wilt