Jezelf is goed genoeg

Blog, Zelfvertrouwen

Elke week kijk ik met veel plezier naar De beste Zangers, een programma waarin topartiesten elkaars liedjes ten gehore brengen aan elkaar. En zo ontstaan er prachtige nieuwe uitvoeringen. Zo ook afgelopen zaterdag weer toen het oeuvre van operazangeres Maria Fiselier aan de beurt was. En dat betekende dat iedereen echt uit zijn of haar comfortzone moest. Dit is immers andere koek dan pop of rock. Allemaal moesten ze iets doen waarvan ze niet zeker wisten of het ze ging lukken. Voor de een was dat eens stukje opera, voor de ander betekende het zingen in het Italiaans en weer een ander koos een stuk dat zo dichtbij kwam dat het voelde als een bevalling. Stuk voor stuk gaven ze aan dat dit de avond was waar ze allemaal het meest tegenop hadden gezien.

Doe het (wel)

En het gekke is dat dit ook juist de avond is met de meeste impact – lees kippenvel – zei ook Jan Smit, de presentator. Of eigenlijk is dat ook weer niet zo gek. Dit is namelijk wat er gebeurt als je durft te proberen. Dan komt het mooiste van jezelf boven. Dan moet je namelijk gaan vertrouwen. Op jezelf. Op de talenten die je hebt. Ook al voel je dat niet elke seconde zo en zeker niet net voordat je iets spannends gaat doen. En dat hoeft ook niet. Want geldt dit niet voor ons allemaal, dat we regelmatig even twijfelen of we het wel kunnen? Niets om je voor te schamen dus, want dan belemmert het je juist des te meer. Zo vroeg Trijntje – toch een van de allergrootste van ons land – mentale steun van de anderen net voordat ze begon. Ze zei letterlijk: ‘Geef me jullie liefde’. En dat vond ik zo mooi, want je geliefd of gewenst voelen is wat we nodig hebben om het mooiste van onszelf te kunnen laten zien. Zeker op moeilijke of uitdagende momenten. Want daardoor voel je het vertrouwen om te kunnen doen wat je moet doen. En dat liet Trijntje zaterdagavond ook maar weer eens zien, want wat zij neerzette was echt schitterend. Ze gaf zichzelf helemaal in het lied. En dat was meer dan goed genoeg. En ook voor de anderen gold dat zij zichzelf overtroffen. Door een uitdaging te koppelen aan hun eigen talenten en erop te vertrouwen dat het goed (genoeg) zou zijn.

Zelfvertrouwen is je stabiele basis

Zo werkt het voor mijzelf ook. Hoe meer ik vertrouw, hoe meer ik durf, hoe meer ik bereik. En ik ben vast niet de enige. In mijn training en 1 op 1 coaching werken we daarom niet alleen aan het boven halen van je talenten en kwaliteiten, maar vooral ook aan het (zelf)vertrouwen wat nodig is om ze echt volop in te zetten en te blijven ontwikkelen.

Groet, Eiline

Vorig bericht
Dit doen verkleinwoordjes…
Volgend bericht
Ben ik (niet) duidelijk?