Samen is leuker dan alleen

Samen is leuker dan alleen

Ik zat vorige week met mijn zoon in de auto. Onderweg zagen we een hardloper met daarnaast iemand op de fiets. ‘Waarom fietst die man ernaast, mama?’, vroeg mijn zoon. ‘Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik denk dat degene op de fiets de hardloper coacht en aanmoedigt’, antwoordde ik. ‘Slim!’, antwoordde hij, ‘Dat helpt vast. En samen is ook altijd leuker dan alleen. Niet alleen bij hardlopen, maar bij alles eigenlijk’. En dat kon ik alleen maar beamen omdat ik dat niet alleen zelf regelmatig ervaar maar ook de waarde ervan zie bij mijn eigen coachees.

Alleen is moeilijk(er)

Zo kwam Suzan eind vorig jaar bij me binnen met de vraag of ik haar kon helpen bij het vinden van een baan die wel bij haar past. Ze heeft een baan, maar die levert haar geen energie op. Ze heeft het gevoel dat ze maar wat doet en wil juist van betekenis zijn. Suzan is een slimme meid die heel goed weet wat ze wil, maar ze handelt er nog onvoldoende naar. En daar is ze klaar mee. Ze wil verder. En het lukt haar maar niet om dat helemaal alleen te doen. Er is van alles wat haar tegenhoudt. Dus zocht ze een coach. En die coach mocht ik zijn.

De coach op de fiets

Hoe langer ik erover nadacht, hoe meer overeenkomst ik zag tussen mijzelf als coach en die fietser. Ik stelde me voor wat die fietser allemaal tegen de hardloper zou zeggen onderweg. Hoe hij de hardloper zou oppeppen als het lastig wordt. Of hoe hij een tip zou geven waardoor de hardloper weer even makkelijker kon doorlopen. Hoe hij precies op het juiste moment een complimentje zou geven aan de loper. En wat hij zou zeggen als ze klaar zijn. Hoe hij het doorzettingsvermogen van de loper zou prijzen, misschien zelfs de snelheid- of afstand records zou delen en de loper zo zou dwingen om de trots en blijdschap echt even te voelen voordat ze weer doorgaan naar het volgende doel. Precies dat is wat ik ook doe als coach. Ik noemde het in een eerdere blog ook wel de stok. De stok die je net even verder helpt dan je alleen zou komen. De stok die je uitdaagt om ook eens iets anders te proberen waardoor je ervaart wat werkt en wat niet. En de stok die je complimenteert met alles wat je al wel bereikt hebt en die je je successen ook laat vieren voordat je weer doorgaat naar het volgende.

Samen is leuker dan alleen

Hoe herkenbaar ook voor mijzelf als hardloper. Ik loop makkelijker, verder en sneller als ik met mijn hardloopgroep of -maatje loop. Elke week opnieuw wil ik wel lopen, maar zie ik er toch ook een beetje tegenop. Door met elkaar te lopen, slepen we elkaar er doorheen. We zuchten, we zweten, we praten (elkaar moed in) en we lachen. En dat alles helpt. En geldt dit niet voor heel veel dingen die je doet waarvan je niet precies weet hoe het moet of waarvan je weet dat het niet altijd vanzelf gaat? Belangrijke keuzes maken en ze ook uitvoeren bijvoorbeeld, over je baan, je relatie of misschien zelfs je hele leven. Je wilt het wel, maar je ziet op tegen de hobbels die je moet nemen. Door het samen met iemand te doen, deel je je zorgen, kom je tot nieuwe inzichten en huil of lach je samen om wat er (niet) is. Waardoor het niet alleen duidelijker en lichter, maar vaak ook leuker wordt. En je je doel niet zelden alsnog behaalt.

Vrijblijvende kennismaking

Wil jij net als Suzan ook liever samen oplopen naar je doel? Meld je dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en we kijken samen of ik jouw begeleidende fietser kan zijn en jij 2021 wel heel goed – en leuk – begint! En we kunnen net als de hardloper – als je dat wilt – ook echt grotendeels buiten werken met de wandelcoaching die ik sinds Corona ook aanbied.

Groet, Eiline

Vorig bericht
Thuiswerken en thuisschool: Premier League
Volgend bericht
Ook zij kunnen veel meer dan (wij) denken