Liefde of angst: wat kies jij?

Liefde of angst: wat kies jij?

Ken je dat? Dat iemand iets heel naars tegen je zegt en dat je je gekwetst, verdrietig en afgewezen voelt? Of het tegenovergestelde dat niemand je ziet staan. Dat zorgt voor vergelijkbare negatieve gevoelens. Je reageert dan zelf vaak ook fel of zelfs boos zodat die ander in elk geval wel weet dat er met jou niet te sollen is. Of het verlamt je juist, je voelt je machteloos en je reageert helemaal niet. Andersom werkt het ook. Als iemand ons positieve aandacht of zelfs een compliment geeft, kunnen we de wereld aan en geven we ook heel gemakkelijk aandacht en begrip terug. Niets menselijks is ons vreemd immers…

5 redenen van waaruit we kiezen

Volgens het boek Choice Theory’ van William Glasser zijn er vijf basis redenen van waaruit we keuzes maken. Dit zijn de belangrijkste menselijke behoeften waaronder overleven, liefde en erbij horen, macht, vrijheid en plezier. We eten om te overleven, we gaan met vrienden op pad voor liefde en plezier en het zelf bepalen wat je morgen (aan)doet of waar je naartoe gaat op vakantie, geeft de meesten van ons een gevoel van vrijheid. Meestal dan, want je voelt het al. Het pakt niet altijd uit zoals gehoopt. Hoe verklaren we dat dan?

Liefde of angst: herken jij het?

Zelf bepalen wat je (aan)doet of waar je naar toe gaat kan namelijk ook stress opleveren. Angst om het verkeerde te kiezen bijvoorbeeld? Of kiezen voor dat wat je denkt dat er van je verwacht wordt, wat ervoor zorgt dat je erbij hoort of dat wat je misschien zelfs een bepaalde status of aanzien oplevert. Niets menselijk is ons immers vreemd, toch? En als we echt eerlijk zijn dan zijn ons handelen en alle keuzes die we maken eigenlijk vooral te verklaren vanuit de twee sterkste drijfveren: Liefde of Angst. Herken jij ze bij jezelf?

Liefde of angst: wat wil jij?

Handelen vanuit liefde of vanuit angst. Het moge duidelijk zijn wat ons het meeste oplevert toch? Denk aan het voorbeeld aan het begin: angst legt ons (letterlijk) stil of klinkt juist heel hard, liefde geeft aandacht, stelt vragen en toont begrip. Angst brengt ons op een donkere, sombere plek, liefde geef ruimte en lichtheid. Angst stuurt aan op moeten, liefde op willen. Angst laat ons extra hard werken om te krijgen wat we willen, liefde geeft ons vleugels en een gevoel van vrijheid. Angst houdt krampachtig vast, liefde durft los te laten. Angst vraagt om macht en controle, liefde geeft vertrouwen in en verbinding met elkaar. Liefde of angst: wat wil jij?

Liefde of angst: wat kies jij?

Het lijkt misschien alsof we niet altijd een keuze hebben, en dat de situatie bepaalt wat we denken en voelen, maar dat is gelukkig niet waar. We hebben ongeacht de situatie altijd zelf de keuze om te handelen vanuit liefde of angst. Bewustwording van waarom je niet doet en uitspreekt wat je wel wilt of andersom, is daarbij de eerste stap en komt dus ook altijd aan bod in mijn  (communicatie)training en -coaching. Van daaruit ontstaat de ruimte om bewust te kiezen voor dat wat echt goed is voor jezelf en je omgeving en daar naar te handelen. Vanuit liefde voor dat wat er al is en waar je naartoe wilt, in plaats vanuit angst voor wat je denkt of vindt dat er zou moeten zijn… 

Liefde of angst: wat kies jij?

Groet, Eiline

Vorig bericht
Nieuwsbrief Actie is Reactie
Volgend bericht
Hej, herken je dat? Over (te) kritisch naar jezelf kijken