Neem een geit en raak m ook weer kwijt

Neem een geit en raak m ook weer kwijt

Blog

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je – zeker nu alles weer van start is gegaan na de vakantie – geleefd wordt door je agenda en alle taken en verantwoordelijkheden die je op je hebt genomen? Claudia de Breij geeft hier een oplossing voor in haar boek ‘Neem een geit’. Ik heb het met veel plezier gelezen en ik vind met het name het verhaal achter de titel een eyeopener. Ik heb namelijk heel veel geiten. ‘Huh’, zal je zeggen, ‘je bent toch trainer, wat moet jij dan met geiten?’.

Soorten geiten

Wat ik met geiten heb, zal ik je vertellen. Een geit is eigenlijk niets anders dan een afspraak met je zelf over iets wat je gaat doet. Omdat je het wilt, omdat je denkt dat het misschien wel moet, omdat het van je gevraagd wordt of om welke reden dan ook. Het kan van alles zijn: een extra project op je werk, een afspraak met vriendinnen, een (wekelijkse) taak op de sportclub, een opknapklus in huis die er nog ligt of bedenk het maar. Alles kan een geit zijn. Er zijn leuke en stomme, grote en kleine, belangrijke en onbelangrijke geiten. Ook al heb je alleen maar leuke, als je te veel geiten hebt, heb je nog steeds maar weinig vrije tijd over. Je moet dan immers voor al die geiten zorgen. En dat kost tijd. Claudia legt uit dat je om weer vrije tijd en vrijheid te ervaren, je eigenlijk eerst veel geiten moet nemen om ze vervolgens weer weg te doen. Die geiten nemen lukt vaak wel, maar dat wegdoen is niet gemakkelijk. Want welke doe je weg? Dat bepaal je helemaal zelf. En eigenlijk is er maar een vraag die je daarbij kan helpen: wat is belangrijk voor je en wat niet? Geef meer ruimte aan wat belangrijk is en delegeer of verwijder al het andere. Zodat het goed gaat met jou en je van daaruit weer kunt geven aan een ander.

Mijn eigen kudde

Ok. Daar kan ik wat mee. Terug naar mijn eigen geiten. Ik heb ook weer te veel geiten merk ik aan hoe ik wakker word. Ik begin gelijk op volle kracht want ik moet nog…… Welke geit(en) doe ik dus zelf weg? Een geit die ik nu gelijk wegdoe, is een afspraak voor morgenochtend. Heb ik dan tenminste even een ochtendje met alleen maar stilte, want dat heb ik deze week nodig om goed te blijven functioneren. En hoe zit het met jou? Heb jij ook te veel geiten? Zo ja, welke geit kan jij voor de korte of lange termijn wegdoen zodat je meer tijd overhoudt voor de dingen die je nodig hebt of die echt belangrijk voor je zijn. Je mag natuurlijk weer reageren.

Groet, Eiline

PS: heb je moeite met keuzes maken waar je gelukkig(er) van wordt? Ontdek dan in mijn training of coaching  ‘Duidelijk jezelf’ wat echt belangrijk voor je is en hoe je dat meer in je leven brengt.

Vorig bericht
Wat vind jij echt belangrijk: ontdek het zelf!
Volgend bericht
Bekijk het eens anders