Wat vind jij echt belangrijk: ontdek het zelf!

Genoeg over het waarom, over naar de praktijk: wat doen we dan zoal in een training of coaching? Ik kan erover vertellen, maar ik wil het je eigenlijk het liefst laten ervaren. Daarom deze week een oefening voor thuis, waarmee je boven tafel kunt krijgen wat echt belangrijk voor je is. We noemen dat je kernwaarden. Kernwaarden zijn woorden voor dat wat jou motiveert, wat jouw gedrag onderbouwt en versterkt. Het zijn de woorden waarnaar je wilt leven, zoals bijvoorbeeld vrijheid, plezier, eerlijkheid, controle, erkenning of liefde. Er zijn er talloze en voor iedereen zijn het andere. Het enige wat je nodig hebt bij deze oefening is iemand die goed kan luisteren. Hoe werkt het?

Vraag een vriend of vriendin om naar je te luisteren terwijl jij vertelt over een moment in je (werkende of privé) leven wat echt een topervaring voor je was. Doorvragen mag zeker, als het jou maar helpt om zo specifiek mogelijk te vertellen! Wanneer was jouw leven helemaal zoals het zou moeten zijn? Waar kreeg (en krijg) je echt een kick van? Beschrijf deze ervaring zo nauwkeurig mogelijk. Wat was de situatie?  Waar was je? Met wie was je of was je alleen? Wat werd er van je gevraagd? Wat voelde je? Wat dacht je? Wat betekende dit moment voor jou? Laat degene aan wie je het vertelt meeschrijven over wat hij/zij hoort dat belangrijk is voor jou? Dit zit vaak tussen de regels door. Hoort degene bijvoorbeeld dat je het graag goed wilde doen? Proeft hij/zij (keuze)vrijheid? Of beluistert hij of zij dat je graag voor een ander zorgt? Is waardering of succes belangrijk voor je? Is hoe het eruit ziet belangrijk voor je? Of juist helemaal niet? Er zijn talloze mogelijke waarden. Bespreek nadat je uitverteld bent wat de ander heeft opgeschreven en zoek samen naar de precieze woorden die voor jou kloppen. Het kan zijn dat je dingen terugkrijgt die voor jou heel logisch zijn, maar het kan ook zijn dat je waarden terugkrijgt die je zelf niet (meer) ziet omdat ze zo gewoon voor je zijn. Sluit de oefening af door alle waarden die je hebt verzameld te prioriteren. Mist er misschien nog een belangrijke waarde, voeg die dan toe en bepaal wat is de allerbelangrijkste voor je is. Wat wil je absoluut elke dag leven? Dat is jouw belangrijkste waarde. Hoe  meer je deze kwijt kan, hoe gelukkiger je bent.

Kom je er niet uit of werkt deze oefening niet voor jou? Wees gerust er zijn nog heel veel oefeningen waarmee je jouw waarden bewust kunt maken. Laat het me dan gerust weten!

Groet, Eiline

PS: mijn belangrijkste waarde is eigenlijkheid. Een kruising tussen de waarden vrijheid en authenticiteit. Ik wil me dus graag vrij voelen om zelf te kiezen en ik vind het belangrijk om een eigen signatuur achter te laten bij alles wat ik doe. Laat je me de jouwe ook weten als je m scherp hebt?

Vorig bericht
Ode aan mijn pappa
Volgend bericht
Neem een geit en raak m ook weer kwijt