Niet vergeten!

Burn-out. Grootste reden van uitval van deze tijd. Maar liefst 1 op de 5 werkt niet als gevolg van stress of burn-out. Hoe voorkom je dat nou? Om te weten hoe je het kunt oplossen of zelfs voorkomen, moet je eerst weten wat er aan de hand is als je in een burn-out zit. En ook al is iedere burn-out anders voor iedereen, er is wel een gemene deler te benoemen. Als je in een burn-out zit, weet niet meer wat van jou is, wat echt bij jou past en wat dus ook niet. Ook zaken die je eigenlijk helemaal niet wil of kan, hebben veel van je tijd ingenomen. En dat kost je meer energie dan het oplevert. Hierdoor voelt op een gegeven moment alles als een last. Wat je doet klopt namelijk niet met wie je bent. Je bent de verbinding met jezelf kwijt. En als een gevolg daarvan vaak ook die met anderen.

Wat echt gelukkig maakt…

En laat die verbinding met jezelf en anderen nou juist je geluksgevoel bepalen, zo weten de mensen op hun sterfbed heel duidelijk aan te geven. Bronnie Ware schreef een artikel over de 5 belangrijkste redenen van spijt van mensen op hun sterfbed. Je leest het hele artikel hier. Als je er globaal naar kijkt, kun je deze 5 opnieuw verdelen in twee grote basisbehoeften:

  1. Meer dingen doen waar je echt blij van wordt;
  2. Meer tijd doorbrengen met je naasten, vrienden en familie.

De ideale mix dus tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor een ander. Het is niet te veel gericht op jezelf maar ook zeker niet alleen maar leven voor een ander. Dat is toch precies zoals het zou moeten zijn? Dan komt iedereen namelijk genoeg aan bod. Niet vergeten dus: in contact blijven met jezelf en met anderen. Oftewel bewust tijd maken voor dat wat je energie oplevert, met de mensen waar je van houdt. Daar zitten de geluksmomenten die ons voeden met energie, waarmee we voorkomen dat we overbelast raken in een tijd waarin we onszelf zo makkelijk kunnen verliezen in alles wat er van ons gevraagd wordt.

…is vaak gewoon binnen handbereik

Om die reden ben ik begonnen bij een koor. Ik schreef er al eerder over. Ook plan ik elke week bewust een aantal activiteiten in waar ik echt blij van word, die me energie geven. Alleen wandelen of skeeleren of juist een kop koffie met een vriendin. Liefst simpele dingen, want anders kosten ze me net zo veel – of soms zelfs meer – energie dan ze me opleveren. Dat het ook heel echt simpel kan, ervaarde ik in de afgelopen herfstvakantie nog. De twee hoogtepunten uit deze vakantie waren het achter elkaar door (!) koppeltje duikelen met mijn dochter en de vlaggenroof met een ander gezin op de schemerdonkere Markerwadden. Heel simpel vermaak. Alles wat we nodig hadden, was er al. We hoefden het alleen maar te pakken. En wat een positieve energie komt er dan zomaar vrij. Lukt het mij altijd? Natuurlijk niet, maar door het me bewust te zijn, en er bewust tijd voor te maken, ervoor te kiezen, lukt het wel veel vaker dan vroeger. En zo voorkom ik dat ik mezelf overbelast.

Waar kies jij bewust(er) voor?

Wat zou jij meer of misschien juist minder moeten doen om ervoor te zorgen dat je jezelf echt goed blijft voelen en dus niet overbelast of misschien zelfs burn-out raakt? Je ervan bewust worden is de eerste stap, ernaar handelen en duidelijk zijn over wat je wel en niet wilt is stap 2. Soms is dat heel simpel, maar helaas niet altijd, juist omdat er zo veel te kiezen is. Wil je daarom een steuntje in de rug? Van harte welkom!

Groet, Eiline

Vorig bericht
Nieuwsbrief De eerste stap
Volgend bericht
Eerst begrijpen om begrepen te worden