Wees jezelf dat is genoeg

Niets is wat het lijkt

Blog, Zelfbewust

Schokkend vond ik het om te horen dat Wendy en Erland waarschijnlijk uit elkaar gaan. Ik kon het gewoon niet gelijk geloven. Niet dat ik ze persoonlijk ken, maar ik zie Wendy natuurlijk op tv en lees af en toe haar blad waarin ze vaak ook schrijft hoe blij en gelukkig ze is. In haar werk, met haar moeder, met haar lijf en gezondheid en ook met haar gezin. Ook in haar posts op instagram brengt ze vooral een blakend, superstrak(!), gelukkig en tevreden beeld naar buiten. En ook Erland komt natuurlijk vooral succesvol in beeld als (ex)-directeur van een groot mediabedrijf.

Alleskunner of toch niet?

Niets is wat het lijkt. Dat weet ik ook heus wel, maar ergens in mijn achterhoofd was blijkbaar toch de overtuiging geslopen: ‘Deze vrouw kan alles tegelijk.En ook nog eens op hoog niveau’. Actrice, presentatrice, eindredacteur, sportinstructrice, danseres, fotomodel, ondernemer, ambassadrice, moeder, vriendin en dus ook vrouw van. En als ik het zo opsom – en waarschijnlijk een aantal dingen zoals luizenmoeder en vrijwilliger op de hockeyclub nog vergeet – voel ik ook gelijk een druk op mijn borst. Maar dit is wel een echte powervrouw zoals we dat tegenwoordig zo mooi zeggen. Dit is een vrouw waarvan ik bang ben dat velen naar haar kijken en denken: ‘Hoe doet ze dat? Wat knap! Ik doe ook heel hard mijn best maar het lukt me gewoon niet om aan alle verwachtingen (van mezelf!) te voldoen’. En dat inspireert niet, maar geeft je juist het gevoel dat je zelf faalt. Bewezen is dat we ons ongelukkiger voelen als we de norm op elk vlak willen halen. We streven dan naar een ideaal wat meestal niet haalbaar is. Simpelweg omdat we niet gemaakt zijn om alles te kunnen. Dat streven maakt dat we ons opgejaagd voelen en het contact met onszelf verliezen. We weten niet meer wie we echt zijn en daardoor doen we ook niet wat werkelijk bij ons past. Dat kost heel veel energie en kan zelfs resulteren in een burn-out. Professor Paul Verhaeghe schreef een prachtig artikel over wat de voortdurende dwang om meer te kunnen en te doen met ons doet. Je leest het hier.

Gras is echt niet groener

Wendy en Erland gaven aan dat ze door hun beider drukke leven uit elkaar gegroeid zijn, waardoor een scheiding op de loer ligt. Het kost hen dus ook iets. Ik neem hen nu als voorbeeld omdat hun verhaal actueel is en zij tot de verbeelding spreken, maar het had ook over onbekende Nederlanders kunnen gaan. Powermannen of – vrouwen uit onze eigen omgeving. Waar we naar op kijken. En waar we onszelf mee vergelijken. Waarvan we denken dat we hetzelfde moeten kunnen of zijn. Terwijl dat dus juist niet gelukkiger maakt omdat we onszelf en onze eigen bijzonderheid dan juist verliezen. Laat je dus niet gek maken door het gras bij de buren. Zeker niet als het wel heel mooi groen is. Niets is wat het lijkt. Zeker niet op social media. Wees tevreden met wat jij allemaal wel kan, wat jou uniek maakt en blijf vooral bewust kiezen om alleen de dingen te doen die jij zelf echt belangrijk vindt, want daar zit je ware voldoening en tevredenheid.

Kies elke dag bewust

Ik moet ook elke dag bewust kiezen waar ik mijn tijd aan besteed. Zodat ik bij mezelf blijf en de dingen die echt belangrijk voor me zijn niet verlies. Wil jij je ook bewust worden wat echt bij jou past, waar je echt gelukkig van wordt, tevreden over mag zijn en waar je in kan excelleren zonder jezelf te overvragen of verliezen? Van harte welkom in een training of 1 op 1 traject Duidelijk jezelf.

Vorig bericht
De spreekwoordelijke berg…
Volgend bericht
Gebruik je emotie verstandig