De kracht van de stilte

Ssssttt! just KISS

Ken je dat? Dat je na afloop van een gesprek denkt: ‘Waarom heb ik niet gewoon wat meer mijn mond gehouden? Ik heb al mijn kaarten weggeven en die ander heeft er eigenlijk nauwelijks iets voor hoeven doen. En volgens mij hebben ze niet eens echt gehoord wat ik te zeggen had’. Daar ging het gisteren ook over in mijn training To the point communiceren. De meesten herkenden deze situatie helaas maar al te goed. En (niet) toevallig hing bijgaande spreuk over de kracht van de stilte in de gang…

Word jezelf bewust

Dat het niet werkt, is geen nieuws. Hoe we het kunnen voorkomen, misschien wel. Want waarom doen we dat eigenlijk, gewoon maar doorpraten? Vaak is het antwoord daarop iets in de trant van:’Niemand zei wat dus daarom deed ik het maar’ of ‘ik voelde me rot over de situatie en wilde die ander toch een goed gevoel geven’. Soms is het alleen maar omdat je denkt dat je nog niet duidelijk was. Herkenbaar? Vast wel. Waar gaat dit eigenlijk over? Over ons eigen ongemak in gesprekken. Dat zijn de momenten waarop je gaat ratelen, waarop je meer zegt dan je eigenlijk van plan was en de rode draad gemakkelijk verliest. Waarop je jezelf gaat bewijzen, gaat laten zien dat je echt wel weet waar je het over hebt. Je emotie neemt het als het ware van je over en op dat moment ben je de grip kwijt. We moeten dus iets met dat ongemak. Maar wat dan? Het antwoord hierop is eigenlijk verrassend simpel: we hoeven het alleen maar te herkennen om er beter mee om te kunnen gaan. Want zodra je jouw gevoel gaat herkennen, kan je alsnog kiezen voor de stilte.

Herken je eigen ongemak

Ongemak voel je vaak in je ademhaling die heel hoog zit of je krijgt een naar gevoel in je buik. Je merkt misschien dat je super alert bent en op het puntje van je stoel zit als iemand iets zegt. Klaar om je reactie te geven. Dat zijn de momenten waarop je zou moeten schakelen. Waarop je juist bewust zou moeten kiezen om wat meer achterover te gaan zitten en te bedenken dat je niets hoeft te bewijzen of dat dit iets is wat jij alleen zou moet oplossen. You’re in this together. Het is immers een dialoog.

Zeg meer met minder

Sssstt, just KISS dus. Keep It Short & Simple. Bedenk van tevoren in een paar zinnen wat je doel is om te zeggen en/of om te weten te komen en houd het daarbij. Je zult zien dat je gesprekken veel krachtiger worden, omdat je veel minder zoekt naar de juiste woorden en daardoor ook minder uitweidt. Dit levert je tijd en rust op die je kunt gebruiken om het overzicht te bewaren en echt te gaan horen wat die ander te vertellen heeft. Je bent zo niet alleen milder voor jezelf maar ook voor de ander. more KISSable zeg maar:). En van daaruit ontstaan nou eenmaal de mooiste ideeën en oplossingen.

Wanna KISS more? Neem vrijblijvend contact met me op en ontdek hoe jij ook duidelijk(er) jezelf kunt zijn.

Groet, Eiline

 

Vorig bericht
Ervaren: zien met je hart
Volgend bericht
‘Druk met van alles, maar waar is de lol?’