Work hard, play hard

‘Druk met van alles, maar waar is de lol?’

Blog, Zelfbewust

‘Waar speelde jij vroeger graag mee?’, dat vroeg mijn dochter van 7 afgelopen week aan mij toen ik mopperend door het huis liep dat ik nog zoveel moest doen. ‘Dat moet je gaan doen als je het even niet meer ziet zitten’, zei ze erachteraan. Wijze tekst voor een klein meisje, want niet zelden stel ik deze vraag ook aan mijn eigen deelnemers als ze op zoek zijn naar meer energie en (weer) keuzes willen maken waar ze echt blij van worden.

Denk als een kind

Waar speelde je mee als kind? Waar was je mee bezig als de tijd vloog? Door die dingen tijd en ruimte te geven, ontstaat positieve energie. Je komt dan namelijk weer bij je kern. En het brengt ook gewoon lol. En hoe vaak vergeten we het niet om – in kinderlijke taal – voldoende te spelen? Zijn we alleen maar druk, druk, druk met doen, plannen en perfectioneren. Bezig met onze doelen.

Tinkeren: spelen voor volwassen

Spelen voor volwassen dus, maar wat is dat dan? Heel simpel gezegd is het doen waar je aan denkt om te doen. Je impuls volgen. Dat kan dus van alles zijn. Als kind doen we eigenlijk niet anders. Zin in verstoppertje? Dan doen we dat. Liever een potje voetballen? Dan doen we dat. In een Tedex over hoe we beter om zouden kunnen gaan met de huidige (levens)druk noemt Wesley Dos Santos o.a. het belang van tinkering. Als we dat vertalen vinden we het woord knutselen. Een wat minder aantrekkelijke vertaling is prutsen. Ik noem het zelf ook wel lummelen. Zonder doel iets doen. Wat dan ook. Tinkeren is dus eigenlijk ook een manier om te blijven spelen.

Meer lol en meer focus

Tinkeren ofwel prutsen of lummelen helpt dus om weer lol te ervaren doordat je dan vaak als vanzelf bezig gaat met dat wat je echt graag doet. Lummelen kijkt immers niet vooruit naar de doelen, maar blijft in het moment van de energie van je eigen (geweldige!) spontane idee en brengt je zo weer bij je eigen kern(waarden). Zo ervaarde ik in de vakantie maar weer eens hoe blij ik word van tekenen en ontwerpen. Ik schoof zomaar even bij mijn dochter aan en voor ik het wist was ik een uur verder. Maar lummelen brengt je nog meer. Juist in de lummelmomenten krijg ik namelijk ook weer de geest wat ik nog allemaal wil met mijn bedrijf en ervaar ik meer focus dan in de drukte. Ook ontstaan juist op dit soort momenten bijvoorbeeld weer nieuwe ideeën voor een artikel of een blog.

Gewoon doen

Dus doe eens vaker gek. Spring eens uit de band. Denk als een kind en doe wel wat er in je opkomt. Geen tijd om te prutsen? Das gewoon hartstikke jammer want daar komen niet zelden de mooiste (business)ideeën uit. Het is dus helemaal niet zonde van je tijd. En een uurtje per week moet toch zeker kunnen? En geloof me, ik herken zelf ook echt de aarzeling om het te doen. Zo moet ik mezelf ook regelmatig dwingen om toe te geven aan dit soort momenten.

Ben je het prutsen verleerd? In het 1 op 1 communicatietraject Duidelijk jezelf besteden we hier o.a. ook uitgebreid aandacht aan. Van harte welkom!

Groet, Eiline

Vorig bericht
Ssssttt! just KISS
Volgend bericht
Nieuwsbrief Durf te kiezen
Blog, Zelfbewust

Rust!

Druk, druk, druk zijn we met z’n allen. Bijna iedereen die ik zie of spreek, zegt dat hij toe is…