Vanaf de maan gezien, zijn we allemaal even groot

Vanaf de maan gezien, zijn we allemaal even groot

Deze spreuk kwam ik afgelopen week tegen op het raam van een huis. ‘Vanaf de maan gezien, zijn we allemaal even groot’. En ik moest er gelijk aan denken toen ik Connie, een van mijn deelnemers, op afstand coachte. Ze vertelde me dat ze feedback had ontvangen van een van haar klanten over haar werk. ‘Haar inspanningen hadden niet opgeleverd wat de klant had verwacht’, zo vertelde ze me. ‘En ook al weet ik dat ik mijn best heb gedaan en dat er geen duidelijke reden is voor de uitkomst, het raakte me enorm. Ik bleef maar malen over wat ik verkeerd gedaan had en of ik het anders had moeten aanpakken’, vertelt ze verder. ‘Ik voel me dom, niet goed genoeg en ik durf helemaal niets meer op of aan te pakken omdat ik bang ben dat ik het allemaal fout doe’.

Hollen of stilstaan

Hollen of stilstaan. Dat is vaak wat we doen in reactie op al onze negatieve gevoelens. ‘Ik zal wel even laten zien dat ik het wel kan’ of ‘Laat dan ook maar zitten, het lukt me toch niet’. In de hoop dat we ons daardoor weer beter gaan voelen. Connie koos voor stilstaan. Ze ontvluchtte alle situaties waarin ze misschien nog meer – kritische – feedback zou kunnen ontvangen. Een hele logische reactie die haar voor even beschermde. ‘Maar’, zo verzucht ze tijdens ons gesprek, ‘ik weet dat ik me niet langer kan verstoppen voor de moeilijke gesprekken. Dat ik uit mijn holletje moet komen en het weer aan moet gaan. Juist nu wil en moet ik zichtbaar blijven als niet alles kapot wil maken wat ik met zoveel passie heb opgebouwd’. 

De impact van je zelfbeeld

Connie heeft last van een verkeerd – in dit geval te negatief – zelfbeeld. Ze betrekt alles op zichzelf. Als haar werk niet goed genoeg is, is zij niet goed genoeg. Als een klant kritiek heeft, dan heeft zij iets verkeerd gedaan. En anderen kunnen het ook vast allemaal veel beter dan zij. Het belemmert haar in haar werk maar ook privé vaker dan haar lief is. Ze doet namelijk heel vaak niet wat ze eigenlijk wel wil. Uit angst. Zo werkt dat met een vertekend – ofwel negatief – zelfbeeld. Je zelfbeeld bepaalt hoe je over jezelf en je eigen handelen denkt. Je zelfbeeld bepaalt ook grotendeels hoe je vervolgens weer handelt en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel. Een realistisch zelfbeeld daarentegen helpt je om de dingen in perspectief te kunnen zien. Om open minded te kunnen kijken naar wat er goed gegaan is en naar wat er de volgende keer toch beter anders kan. Niet omdat je het fout gedaan hebt, maar omdat je nu iets weet wat je daarvoor nog niet wist. Omdat je aan het leren bent. En dat het vooral die bereidheid is die van je verwacht wordt. Altijd al, maar ook zeker in deze bizarre en onzekere tijd.

Vanaf de maan gezien, zijn we allemaal even groot

Connie weet van zichzelf dat ze te negatief kijkt naar zichzelf. En dat zorgt ervoor dat ze ook kan stoppen met vluchten zodra ze beseft dat het haar eigen gedachten zijn die weer met haar op de loop zijn gegaan. Zij weet dat kritische feedback niet betekent dat ze dom is of niet goed genoeg. Dat er geen absolute waarheid is over beter of slechter. En dat we allemaal wel eens onzeker of bang zijn om te falen, ook al lijkt het vaak alsof je de enige bent. Met name dit laatste helpt ons ook om alles in perspectief te zetten. Je minder klein te voelen en te beseffen dat we vanaf de maan gezien, echt allemaal even groot – of zo je wilt even klein – zijn. En allemaal dus even kwetsbaar maar vooral ook allemaal even waardevol. Iedereen op zijn of haar eigen plek. Als we het maar zo willen zien.

Zet jezelf in perspectief

Connie herkent haar eigen patroon inmiddels en kan zichzelf steeds sneller herpakken. In mijn training en coaching werken we ook vooral aan bewustwording van jezelf. En we zetten alles in het juiste perspectief zodat je jezelf op waarde weet te schatten en zelfverzekerd voelt. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin ik je vertel hoe ik werk en we samen ontdekken wat ik voor jou zou kunnen betekenen. Je plant hier direct een telefonische afspraak in mijn agenda in. 

Groet, Eiline

 

Vorig bericht
Op jezelf aangewezen
Volgend bericht
Onderweg naar het nieuwe normaal: hoe gaat het met ons?
Blog, Zelfbewust

Rust!

Druk, druk, druk zijn we met z’n allen. Bijna iedereen die ik zie of spreek, zegt dat hij toe is…