We kunnen veel meer dan (we) denken

We kunnen veel meer dan (we) denken

2020: een bewogen jaar. Een jaar wat de geschiedenisboeken in zal gaan. Het jaar waarin het woord lockdown waarschijnlijk in de dikke Van Dale toegevoegd zal worden als normaal woord. Hoogstwaarschijnlijk wordt het zelfs het woord van het jaar. Een jaar waarin we allemaal – niemand uitgezonderd – werden uitgedaagd om te laten zien wie we werkelijk zijn als het moeilijk wordt, minder comfortabel is of misschien zelfs loodzwaar of onmogelijk voelt. Ook een jaar waarin we mogelijkheid kregen om te ontdekken wat we eigenlijk allemaal kunnen. En dat we heel vaak veel meer kunnen dan we zelf denken. 

Onze cirkel van betrokkenheid

Als (online) trainer en coach sprak ik heel wat mensen over hun werk- en privésituatie. Ik wandelde heel wat uurtjes over de polder bij Bunschoten en door de duinen van Soest en luisterde naar de ervaringen van mijn deelnemers in deze bijzondere tijd. Een aantal van hen kwamen volledig tot bloei in de nieuwe situatie. De meesten ervoeren echter meer nadelen dan voordelen. Geen of weinig contact met collega’s, minder respons op je werk en geen herkenbaar begin en einde van de dag. Ook privé was het uitdagend met z’n allen thuis, weinig vermaak en soms daarbij ook de nodige onzekerheid over een baan en/of inkomen. Zo maar een paar voorbeeldsituaties waarin velen van ons zich bevonden. We noemen dat onze cirkel van betrokkenheid. In die cirkel zit alles waar we mee te maken hebben. Lees ook mijn blog hierover met de titel: (h)erken je zorgen: Je bent niet alleen.

Onze cirkel van invloed

Toch zijn we er allemaal doorheen gekomen. En bleek uit onderzoek zelfs dat we allemaal steeds beter onze weg vonden in de nieuwe situaties. Dat we ons er niet langer bij neerlegden (reactief), maar op zoek gingen naar hoe we er het beste mee om kunnen gaan (proactief). En dat noemen we onze cirkel van invloed. Daar zitten onze mogelijkheden ondanks de situatie. Zo ontdekte een van mijn coachees die de waardering miste voor haar werk dat zij deze ook zelf actief kon ophalen. Een andere coachee deed wekelijks zogenaamde brainwalks met haar teamleden en werkte niet alleen lekker coronaproof door maar stapte zo ook uit haar eigen isolement en creëerde tegelijkertijd positieve energie voor het hele team. De derde accepteerde gaandeweg dat niet alles op zijn bord hoefde liggen en leerde de kunst van het loslaten. Ook privé vonden we manieren om ons goed te kunnen blijven voelen en te werken aan onze broodnodige energieën (lees welke in deze blog: onderweg naar het nieuwe normaal). En er zijn nog nooit zo veel nieuwe initiatieven en producten ontstaan als afgelopen jaar. Allemaal voorbeelden van onze cirkel van invloed en hoe we die ondanks de situatie weer terug hebben gepakt door proactief te handelen. 

Je cirkel van invloed vergroten: zo doe je dat

En het klinkt nu misschien heel makkelijk, maar we weten allemaal dat het niet zo voelt als je erin zit of er nog voor staat. Om je cirkel van invloed terug te pakken, wordt er namelijk een tegennatuurlijke reactie van je verwacht. Juist als je je niet goed voelt, wordt er van je verwacht dat je iets moeilijks of onbekends oppakt. En mis je de juist zo broodnodige (positieve) energie. Helemaal niet handig dus. Gelukkig weten we inmiddels hoe je daar toch helemaal zelf voor zorgt. Ik deel twee manieren:

  1. De helicopterview

Ga boven de situatie hangen en vraag jezelf af of je (negatieve) gedachten en overtuigingen over de situatie waar zijn. Is het bijvoorbeeld waar is dat je door corona alles alleen of zelf moet doen? Ben je echt de enige bent die het lastig vindt om vanaf een zolderkamer te werken? Mag je geen pauzes nemen als je thuiswerkt en al zoveel afgeleid wordt door de kinderen? In de meeste gevallen is het niet waar wat je denkt in dit soort situaties. En mag je – of eigenlijk moet je zelfs – vragen om hulp of feedback als je dat nodig hebt. Help je niet alleen jezelf maar ook je collega door aan te geven dat je je alleen voelt en graag meer samen wilt werken. Door van bovenaf naar je eigen situatie te kijken (eventueel door er ook even met iemand over te praten of te bedenken wat je een ander zou aanraden), zie je nieuwe mogelijkheden. En als je daar dan ook naar handelt, ontdek je dat je de energie die je erin stopt zelfs dubbel en dwars terugkrijgt. Zo vroeg een van mijn coachees na lang aarzelen uiteindelijk actief om meer bevestiging en complimenten aan haar leidinggevende waardoor ze die niet alleen kreeg, maar vooral ook trots was op zichzelf dat ze zich niet door haar zorgen en angsten had laten leiden maar door wat ze nodig had.

2. Zet je lijf in

Vind je het lastig om zelf boven de situatie te gaan hangen dan is er ook nog een andere manier die altijd werkt. Gebruik dan je gewoon je eigen lijf. Spanning ontstaat namelijk vooral in ons hoofd door alles wat we denken en vinden, ontspanning zit in ons lijf. Zet je lijf dus in beweging. Dat kan op heel veel manieren. Ga even wandelen of sporten, ren de trap een paar keer op en af, doe een fysiek klusje en zeem bijv. je ramen of doe waar je maar wilt een hele snelle ontspanningsoefening (ik geef er een paar in deze blog over aanspannen of ontspannen). Als je met je aandacht bij je lijf zit, kan je hoofd niet blijven denken. Dit zorgt ervoor dat je daarna alsnog op een andere manier tegen de dingen aan kan kijken en meer (positieve) energie ervaart. Precies die energie die je nodig hebt om de invloed op je eigen leven weer terug te pakken. We kunnen immers veel meer dan alleen denken.

We kunnen veel meer dan (we) denken

Ik stuurde o.a. al mijn deelnemers van het afgelopen jaar een kaart met de tekst: we kunnen veel meer dan (we) denken. Omdat dit bij uitstek het jaar is geweest waarin we dat zelf hebben kunnen ervaren. Waarin ik het niet alleen zelf ervaren heb, maar ook heb gezien bij mijn deelnemers en bij de mensen om me heen. En ik wens dat we het vast kunnen houden met elkaar. Door te beseffen dat we – juist als het moeilijk wordt – vast mogen houden aan de overtuiging dat we ten alle tijden zelf kiezen hoe we ermee om willen gaan. ‘We are as happy as we make our minds up to be’, zei Abraham Lincoln jaren geleden al. En als we er met ons brein niet uitkomen, dan kunnen we de positieve energie ook altijd nog opwekken door letterlijk in beweging te komen. Zodat we terugkomen bij het vertrouwen dat het goedkomt no matter what. Misschien niet precies zoals we hadden gehoopt, maar wel zodat we er van hebben kunnen leren en hebben kunnen ontdekken dat we veel meer kunnen dan (we) denken.

Wat heb jij ontdekt over jezelf wat je allemaal meer kan dan je denkt? 

Ik wens je een rijk 2021 waarin je de waarde ziet van alles wat er op je pad komt.

Groet, Eiline

PS: Lees ook mijn blog over onze kinderen. Ook zij kunnen veel meer dan (wij) denken.

Vorig bericht
Je bent meer dan een verhaal
Volgend bericht
Nieuwsbrief We kunnen veel meer dan we denken