Bouw aan je zelfvertrouwen

Wat doe je als het tegenzit?

Blog, Zelfvertrouwen

Ruim drie weken geleden was het zover. Vakantie. We gingen onder de vlag van de Toerzeilers de Kanaaleilanden bezeilen. Start in Cherbourg, aan de kust van midden frankrijk. Mijn man had de boot er al heen gevaren, wij hoefden alleen nog maar op te stappen. En zo geschiedde. Het was het begin van een bijzondere tocht rondom de eilanden en terug naar Nederland, zo weten we nu. Eentje waar we in prachtige, grappige, stomme, heftige, mooie en moeilijke maar ook zelfs levensgevaarlijke situaties terecht kwamen. Eentje waarin we volop genoten maar waarin het ook regelmatig behoorlijk tegen zat… En wat doe je dan, als het tegenzit?

Doe eens iets spannends

Een van de tips die ik in mijn laatste blog gaf  voor het maken van een droomvakantie was om vooral ook eens iets geks of spannends te doen. ‘Want dat geeft niet alleen heel veel energie’, zo schreef ik, ‘je bouwt zo ook aan je zelfvertrouwen’. Het geeft je namelijk de gelegenheid om te ontdekken dat je meer kan dan je misschien wel dacht. En dat zorgt dan weer voor een positief zelfbeeld wat de basis is voor je zelfvertrouwen. Nou, dat hebben we geweten! Wellicht hebben we deze tip zelf iets te letterlijk genomen, denk ik nu ruim 600 zeemijl en een heleboel uitdaging en tegenslag verder. Of toch niet?

If it doesn’t kill you…

Zeeziekte, spugen en plassen op de puts kennen we inmiddels wel, windkracht 5 of 6 en een paar meter hoge golven ook en – hoe ongemakkelijk ook altijd weer – dat kunnen we aan. Ook al levert de noodprocedure voor het laten zakken van in dit geval de genaker altijd wel weer even knikkende knieen op. Ook verliezen we elk jaar wel een aantal (kostbare) dingen. Dit jaar viel de brandende BBQ in de zee met een diepte van meer dan 10 meter. Maar hoogte- of eigenlijk zwaartepunt dit jaar was een beginnende brand aan boord. Dat was pas echt spannend. Zeg maar gerust te spannend. Gelukkig ontdekten we het aan wal en niet midden op zee, maar toch. Op zee gebeurden er echter ook van alles en werden we o.a overvallen door een onweersbui, brak ons stuurwiel los en stopten de stuurautomaat en vervolgens ook de motor er midden op zee ineens mee. En dit alles leverde natuurlijk spanningen op. De emoties laaiden dan ook regelmatig hoog op. En dat oogt en klinkt – ook bij mij als communicatietrainer- niet fraai of volgens het boekje. Om daarna toch gewoon weer samen door te gaan. Omdat we geen keuze hadden. Omdat emoties een waardevol signaal zijn over hoe het met ons gaat, maar ze ons niet werkelijk verder helpen. Accepteren en doorgaan wel, dus doen we dat. Of we het nou leuk vinden of niet. 

…it makes you stronger

En met die mindset arriveerden we een paar stevige woordenwisselingen en misverstanden verder, een BBQ en nog wat andere spullen lichter, met een noodroer, deels vernieuwde bedrading en een kapotte accu vorig weekend dan toch om 09.00 uur ‘s ochtend in IJmuiden. Op waren we. Maar ook trots, want we hadden het maar mooi geflikt. Met een hele hoop steun en helpende handjes van de andere medetoerzeilers. Dat wel. Gevaren op een van de moeilijkste wateren van de wereld, zo vertelde onze toertocht coördinator. Wat een tocht. Het voelde alsof we de Volvo Ocean Race voor amateurs hadden gevaren. En alles waar je niet dood aan gaat, maakt je alleen maar sterker. Dat voelden nu zelf ook echt. Het klopt dus wel:). Alleen en samen, want ook al gaat het niet altijd op de koninklijke manier, als je er dan weer samen uitkomt, sta je (nog) sterker. En dat gevoel is groter dan de tegenslag die we hadden. En niet te vergeten hebben we tussen de azuurblauwe (!) wateren door wel een aantal van de mooiste plekje van de wereld gezien, waaronder St. Malo met haar wonderschone natuurzwembaden, de prachtige, verstopte baaien van Guernsey waar je je alleen op de wereld waant en de bijna Caribische stranden van Alderney, waarvan er in 2016 nog een werd uitgeroepen tot het mooiste strand van de wereld…

En jij?

Heb jij deze vakantie ook iets spannends of geks gedaan of zelfs iets overwonnen? Reageer gerust en laat me weten hoe jouw vakantie was en wat het je gebracht heeft!

Groet, Eiline

Vorig bericht
Een droomvakantie: 5 tips
Volgend bericht
Wat JUST DO IT je brengt