droomvakantie: kies bewust

Een droomvakantie: 5 tips

Bijna vakantie! Yesss! Als ik er aan denk, zie ik al voor me hoe het zou moeten zijn. Ik op mijn best natuurlijk, super relaxed en gezellig, grappig ook natuurlijk:), in een mooie, inspirerende omgeving en met een dito gezelschap om me heen. Maar zo makkelijk als ik het voor me zie, zo gaat het zeker niet altijd. Want het is toch best lastig om vanuit de drukte ineens stil te staan. En mijn hoofd en mijn lijf doen niet gelijk wat ik wil zodra het vakantie is. Evenals mijn gezelschap. Ik moet er wat voor doen, zo weet ik inmiddels. En ook al zijn de randvoorwaarden van onze vakantie goed – we maken een prachtige, uitdagende tocht naar de Kanaaleilanden dus voldoende sensatie en uitdaging voor mij als sensation seeker – dat is niet genoeg. Ik wil – zeg maar gerust moet – namelijk ook echt tot rust komen. Laden. Geestelijk en fysiek. Daarom bouw ik een aantal dingen bewust in om er een waardevolle droomvakantie van te maken. Ik deel 5 tips met je in de verwachting dat ik niet de enige ben die hier ‘last’ van heeft:).

5 tips voor een waardevolle droomvakantie

  1. Bouw stiltemomenten/ momenten waarop je alleen bent in. In de stilte en zonder anderen kom je tot jezelf en vaak ook pas tot rust. We zijn deze tocht met maar liefst 22 mensen op pad en als ik wil kan ik de hele dag met anderen zijn. Ik kies bewust momenten waarop ik me terugtrek. Ik luister muziek, lees een boek of ga even alleen op pad.
  2. Bedenk van tevoren wat je echt gedaan of gezien wilt hebben en maak je hier sterk voor. Als je dit niet doet, dan gaan de dagen vanzelf in elkaar over en praat je daarna in ‘ had-ik-maar’- taal. Voor mij geldt dat ik voldoende wil blijven bewegen omdat ik weet dat ik me na een week nietsdoen niet goed meer voel. Dat vraagt van me dat ik erover nadenk op welke plekken ik goed kan hardlopen, zwemmen, wandelen of skeeleren zodat ik die momenten ook pak.
  3. Praat met elkaar. Deel wat je bezighoudt, wat je graag wilt of juist niet meer wilt. Alleen door te delen, kan de ander je ook ondersteunen als dat nodig is. En kom je weer tot elkaar. Bouw je aan je relatie. Voor ons is dat vaak midden op zee. Daar is er totaal geen afleiding. We hebben alleen elkaar. Alle tijd dus voor een goed gesprek met z’n tweeën en/of met (een van de) kinderen. 
  4. Doe ook eens iets heel spannends of geks. Want dat geeft niet alleen een heleboel energie, je bouwt zo ook aan je zelfvertrouwen. Dit komt doordat je op dit soort momenten ontdekt dat je meer kan dan je misschien wel dacht. En dat zorgt voor een positief zelfbeeld. Wij hebben elke vakantie wel een paar spannende tochten. Zo voeren we vorig jaar voor het eerst over naar Engeland. En dat gaf toch een goed gevoel! Niet in voor iets spannends, zoek het dan in iets geks. Dans, speel, lach want ook dat geeft instant positieve energie!
  5. Kijk terug op het afgelopen jaar. Wees trots op wat je gedaan hebt en denk terug aan de mooie momenten. Dat helpt je om positief naar jezelf en anderen te blijven kijken en dat maakt je nou eenmaal gelukkiger dan te kijken naar alles wat (nog) niet gelukt is. Maar ook dingen waar je minder tevreden over bent, kan je nu eens rustig overdenken. Hoe kan je ervoor zorgen dat het beter gaat of wordt? Dat je (wel) op koers blijft? Door daar nu in alle rust over na te denken, krijg je ideeën en energie om je plannen straks uit te voeren. Ik heb altijd een notitieboekje bij me waarin ik al mijn gedachtespinsels opschrijf. Zo heb ik na de vakantie ook gelijk concrete ideeën waar ik dan weer vol goede zin aan begin.

Genieten en opladen in een

Zo maar 5 dingen die je kunt doen om je vakantie niet alleen geweldig maar ook waardevol te maken. Je komt (weer) in contact met jezelf en de ander en je bouwt ook nog eens aan een positief zelfbeeld. En dat is niet alleen genieten in de vakantie maar ook super waardevol als je daarna weer thuis en/of op je werk bent. En je hebt er helemaal niets voor nodig behalve je eigen bewustzijn.

Make it count! Hele fijne vakantie.

Groet, Eiline

Benieuwd hoe het vorig jaar ging? Toen gingen we voor het eerst naar Engeland met onze eigen zeilboot. Lees hier de blog erover.

 

Vorig bericht
Wat doe je als het moeilijk wordt?
Volgend bericht
Wat doe je als het tegenzit?