Vele wegen leiden naar…

… Engeland in dit geval. We made it! We zijn naar Engeland gezeild met onze eigen zeilboot. Weliswaar later dan gepland en ook een andere route maar het is ons wel gelukt. En in reactie op mijn eerder blog: mijn kernwaarden vertrouwen en plezier zaten er volop in. Niet alleen tijdens maar ook voor en na de overtocht. Maar het bracht ons nog veel meer dan dat…

Zo ontdekten we bij aankomst dat een directe oversteek naar Lowestoft er echt niet in zat. Dus zakten we met de 6 andere boten uit de groep af naar het Zuiden in de hoop dat we van daaruit nog een kans zouden krijgen. In Nieuwpoort leek dat te kunnen, maar niet alle boten durfden het aan. We wilden als groep bij elkaar blijven, daar was iedereen het over eens. Voor elkaar maar ook zeker voor de kinderen. We lieten Engeland daarom figuurlijk varen en begonnen aan de terugreis naar het Noorden. En net voordat we Nederland weer in zouden varen, zagen we in de voorspellingen alsnog de perfecte omstandigheden voor een overtocht. Ons geduld werd beloond en we kregen een ideale koers voor Ramsgate. En zo geschiedde in het voorlaatste weekend van onze reis. Een prachtige zeiltocht van 75 mijl bracht ons bij de champagne op de steiger aan de overkant. Moe maar voldaan stapten we onze hutten in die avond en sliepen we als een blok het klokje rond.

Maar niet alleen de overtocht maakten deze vakantie onvergetelijk en waarde(n)vol. Voor mij zat de toegevoegde waarde ook in de tijd er om heen. In hoe we als groep besluiten namen tijdens het palaver, met respect voor ieders beweegredenen. En hoe ieder van ons het doel losliet halverwege de vakantie maar ook net zo makkelijk weer oppakte toen de gelegenheid zich alsnog voor deed. Voor iedereen gold dat het doel niet koste wat kost behaald hoefde te worden. Dat we elkaar de ruimte wilden geven om weloverwogen beslissingen te nemen. En dat maakte deze vakantie nog veel waardevoller dan verwacht. En als beloning daarvoor kregen we alsnog een – wat je noemt – ideale overtocht. Nog veel beter dan alle eerdere opties daarvoor. En werkt het in het dagelijkse leven ook niet zo dat focus op je doelen belangrijk is, maar dat als je ook ruimte durft te houden voor andere wegen en ideeën het alsnog goed uitpakt en soms zelfs beter? Voor mij vaak wel, als ik het maar toelaat:). Daarom des te mooier om het deze vakantie zo bewust te ervaren.

Groet, Eiline

Vorig bericht
Pak je energie en invloed (terug)
Volgend bericht
Over de stok