Even stilstaan: 5 tips

Afgelopen weken schreef ik regelmatig over hoe ik er zelf naar streef om vaker stil te staan. Omdat stilstaan mij helpt om verder te komen. Stilstaan bij wat ik belangrijk vind en wat niet, maar ook letterlijk even stil te staan zodat ik daar ook naar handel. Want iets weten, is nog iets anders dan er ook naar leven. We – en ik dus ook – zitten vaak zo vast in onze dagelijkse patronen en gedachten over hoe we denken dat het zou moeten dat we niet meer zien wat er nog meer of anders kan. We worden vaak overrompeld door de omstandigheden en vergeten dan dat we altijd zelf een keuze hebben. We noemen dat in mijn vak ook wel de ‘cirkel van invloed’. Heel simpel gezegd: wat de situatie ook is waarin je zit  – hoe erg die ook kan zijn of aanvoelen  – je kan altijd zelf kiezen hoe je er mee omgaat. En daardoor blijf je altijd je eigen baas. Maar dat klinkt makkelijk en dat is het niet, weten we uit ervaring. Het vraagt je namelijk om even stil te staan voordat je acteert of reageert. Maar hoe doe je dat dan ‘even stilstaan’ juist als je wordt uitgedaagd door te gaan? Ik geef je 5 tips waarvan ik inmiddels weet dat ze voor veel mensen werken.

  • Stap letterlijk uit de lastige situatie waar je inzit. In gesprekken betekent dit bijvoorbeeld heel simpel dat je het gesprek – uiteraard op nette wijze – stilzet om op een later tijdstip verder te gaan. In onze emotie vergeten we deze optie heel vaak .
  • Door, door, door met alle taken en acties in de waan van de dag. Maar hierdoor verlies je de focus als je niet uitkijkt. Maak daarom ook bewust tijd in je agenda om na te denken over de lange termijn van je werk. Wat is belangrijk? Wat wil je bereiken met je werk? Wat is daar voor nodig? Van hieruit stel je gemakkelijker prioriteiten, ook op drukke dagen.
  • Word elke dag minimaal een kwartier echt stil. Voor de een betekent dit een kop koffie in stilte, voor de ander een meditatie of ontspanningsoefening en voor weer een ander helpt het om een wandeling of fietstocht te maken om zo je hoofd even helemaal leeg te maken.
  • Maak van een nood een deugd. Lange rij bij de kassa of in de file? Geniet ervan dat je stil wordt gezet. Je kunt het niet veranderen en waarom zou je dat eigenlijk willen?
  • En in je privétijd? Besteed dan genoeg tijd aan je hobby. Een goeie hobby maakt je hoofd leeg en geeft energie. Heb je geen hobby, vind er dan zo snel mogelijk een waar je heel blij van wordt zodat je genoeg ontspant.

Wil je meer dan deze 5 tips? En wil je jezelf echt eens goed onder de loep nemen van binnen en van buiten zodat jouw focus weer helemaal duidelijk is en je ook handvatten hebt hoe je daar bij blijft? Volg dan een training of een 1 op 1 coachingstraject waarin je ondersteund wordt om stil te staan en de tijd neemt om na te denken over wat voor jou belangrijk is en hoe je daar dagelijks meer invulling aan kunt geven in je leven. Zodat je elke dag vanuit jouw eigen kracht werkt en leeft. En ik weet toevallig wel een hele goeie hiervoor:).  Alle informatie hierover vind je hier.

Heel veel succes met meer stilstaan! Want door stil te staan, kom je uiteindelijk verder!

Groet, Eiline

Vorig bericht
Je bent wie je bent
Volgend bericht
Nieuwsbrief Even stilstaan