Je bent wie je bent

Blog, Zelfbewust

Heel veel mensen zeggen tegen mij iets in de trant van: ‘Ja maar, op m’n werk ben ik heel anders’. Daar heb ik juist heel veel structuur’ of ‘Daar ben ik juist heel erg gericht op anderen.’ Ik spreek dat niet tegen. Want in zekere zin handelen we naar de omgeving waarin we zitten. Ons gedrag kan dus ook verschillen per omgeving. Maar je voelt m al, er is ook een desalniettemin oftewel een ‘Maar’ aan dit verhaal. Ik zal het toelichten aan de hand van een eigen voorbeeld.

Zoals jullie waarschijnlijk al eerder gelezen hebben, ben ik begonnen met een cursus acrylverven. En oh, wat kom ik mezelf ook daar weer tegen. Hoezeer ik me ook had voorgenomen om volledig in het moment te schilderen en niet te veel te focussen op het resultaat, lukt me dat maar matig. Ik hoorde me vanmorgen letterlijk zeggen: ‘Ik wil het liefst opnieuw beginnen, dit ziet er niet uit. Hoe kan dit nog iets worden?’. We leren namelijk in lagen schilderen, dus de eerste laag ziet er ronduit rommelig en chaotisch uit. En ik houd niet van chaos. Dat is duidelijk. Niet op mijn werk, niet thuis en dus ook niet bij het schilderen. Het moet (het liefst gelijk) goed. De uitspraak van een perfectionist. En dus van mij. Ik ben wie ben ik. Ook als ik schilder.

Kunnen we dan helemaal niets leren of veranderen aan onszelf? Jazeker wel. Anders zou ik geen baan meer hebben:). Want om het voorbeeld even door te trekken, ik ben bij het schilderen zeker minder perfectionistisch dan op mijn werk of thuis. Ik kan het hier beter loslaten. Want weet je wat zo mooi is aan schilderen? Je kunt er telkens weer opnieuw over heen schilderen. Voor mij als perfectionist heerlijk om te weten. Fouten maken kan dus prima. En dat helpt mij om het resultaat meer los te laten. Deze omgeving maakt mij dus – iets- minder perfectionistisch. En mijn eigen voornemen om dat ook te willen, helpt natuurlijk ook. Het is dus zeker ook te leren. Dat noemen we groeien. Maar ik zal er nooit echt heel goed in worden. Dat zit niet in me. En dat is precies de reden dat we in mijn training, coaching en styling vooral werken met wat er wel in je zit. En hoe je dat optimaal kan inzetten voor jezelf en de mensen om je heen. Omdat je op deze manier grote stappen kan maken – zelfs kan excelleren – in plaats van een paar kleine stapjes in de goede richting. Want je bent nou eenmaal wie je bent. En daar kan je maar beter de voordelen van inzien. En dat doe ik zelf ook, want perfectionistisch zijn heeft zeker waarde. De klus wordt immers altijd – goed – geklaard. En tegelijkertijd geniet ik van mijn schilderuurtjes waarin ik meer ‘los’ kom van mijn perfectionisme en daarmee ook in kleine stapjes werk aan mijn persoonlijke groei.

Groet, Eiline

PS: Wil je ook grote stappen maken en excelleren in dat wat je doet, schrijf je dan nu in voor de training ‘Overtuigend jezelf’ die op donderdag 20 april a.s. weer van start gaat in Amersfoort.

Vorig bericht
Rust!
Volgend bericht
Even stilstaan: 5 tips