Help elkaar er door heen

Help elkaar er door heen: de complimentendouche

Ik sluit mijn trainingen het liefst af met een persoonlijke noot voor iedereen. Ik geef dan aan wat ik waardeer in degene en welke groei ik heb gezien. Er zit ook altijd een concrete tip bij – ik blijf natuurlijk wel een trainer:). Dit keer had ik echter ook de hulp van de hele groep ingeroepen. Juist in deze tijd waarin velen – en dus ook veel van mijn deelnemers – zich minder energiek en misschien zelfs somberder voelen dan anders wilde ik hier extra aandacht aan geven. Zodat iedereen deze laatste virtuele bijeenkomst van de training Communiceren met oog voor de relatie door mijn digitale deur naar huis kon gaan na een warme, verkwikkende complimentendouche.

De complimentendouche

Een complimentendouche is niets anders dan een regen aan opstekers en complimenten. Iedereen schrijft van tevoren zijn of haar compliment op, liefst onderbouwd met een voorbeeld van waargenomen gedrag. De persoon die onder de douche staat, krijgt alle complimenten in een stroom over zich heen. Veelal zijn dat dezelfde of soortgelijke complimenten, weliswaar net iets anders verwoord. En dat is precies wat het extra krachtig maakt, want je hoort vanuit meerdere invalshoeken en met verschillende voorbeelden waarom dit compliment echt bij jou hoort. Het zorgt er ook voor dat je weet dat het oprecht – of noem het echt – is. En dat helpt je om het voor waar aan te nemen en het te geloven.

De kracht van het compliment

Complimenten hebben de kracht om je kijk op de wereld veranderen. Waar negativiteit zorgt voor stress en ziekte, zorgt de positiviteit van het compliment voor een open blik. Precies datgene wat we nu goed kunnen gebruiken zodat we het vol kunnen houden en kunnen blijven zien wat er nog wel is. Maar juist wanneer we positiviteit zo hard nodig hebben, gebruiken we dit het minst. Dat is ook logisch, want het vraagt iets van je waar je juist niet bij kunt komen omdat je het niet voelt. Daarom is het fijn als je elkaar daarbij kunt helpen. En dat kan dus heel eenvoudig met een compliment. Een oprecht compliment geeft namelijk instant – positieve- energie. En dat geldt niet alleen voor degene die hem krijgt, maar ook voor degene die hem uitdeelt: het is net als het geven van een cadeau waar de ander heel blij mee is. Dat maakt je zelf ook blij.

Een goed compliment is concreet

Een compliment is heel fijn om te horen, maar niet alle complimenten komen aan. Dat komt omdat heel veel complimenten niet concreet genoeg zijn. En daardoor verliezen ze aan kracht. Als ik tegen jou zeg: ‘Ik vind jou altijd zo aardig’. Dan ben je daar waarschijnlijk heel blij mee, maar het blijft een beetje vaag. Ik kan het veel krachtiger maken door niet alleen aan te geven dat ik je aardig vindt, maar ook aan te geven waarom ik dat vind. Welk gedrag ik bij jou heb gezien waardoor ik dat vind? Heb je mij bijvoorbeeld gisteren nog gevraagd of je wat voor me kon doen of kijk je misschien altijd zo vriendelijk en oprecht geïnteresseerd naar me? Voel ik me echt gehoord door je omdat je altijd even tijd maakt voor me of is het misschien gewoon de vriendelijke groet die je me elke dag geeft als ik langsloop. De toelichting maakt dat de ander begrijpt wat je bedoelt en dat het werkelijk binnen komt. 

Help elkaar er door heen: geef een (of meerdere!) compliment(en)

Alles wat je aandacht geeft groeit. Geef elkaar dus een beetje extra aandacht dan groei je allebei. Dat ervoeren ook de deelnemers in de virtuele training: ze liepen er allemaal met een grote grijns uit. En dat kan gelukkig ook zonder de training te hoeven volgen. Gewoon vanaf je (thuis)werkplek. Om je te stimuleren, heb ik een kaart ontworpen waarmee je de ander heel gemakkelijk een compliment geeft. Geef bijvoorbeeld aan wat de ander goed kan of wat je in de ander waardeert, misschien zelfs wat hij of zij voor je betekent. Allemaal mag natuurlijk ook! Je bestelt er een of meer eenvoudig – en helemaal gratis – hier. En vergeet niet om er ook bij te zetten – of te zeggen als je het gewoon mondeling doet – waarom je de ander speciaal vindt met een concreet voorbeeld. Dan komt het echt aan en komt er tegelijk ook een heleboel positieve energie vrij die we juist nu zo goed kunnen gebruiken.

Geniet van alle complimenten die je geeft. Of krijgt, want je zult zien dat als je er een geeft, je er vaak ook een terugkrijgt. Zo helpen we elkaar er doorheen.

Groet, Eiline

Vorig bericht
Met andere ogen
Volgend bericht
Je bent meer dan een verhaal
Blog

Ode aan mijn pappa

Tja, en dan word je ineens om half 4 uit je bed gebeld door je moeder. ‘Het gaat nu echt…