Durf te doen, durf te falen

Durf te doen

‘Yesss!!!’, hoor ik als ik aan kom fietsen, ‘Je hebt het gedaan!’. Weer iemand heeft zojuist voor het eerst de halfpipe bedwongen. Mijn dochter staat er nog bovenop. Ik zie de spanning op haar gezicht. ‘Je kan het!’, klinkt het achter haar. Ze wacht nog even, kijkt haar broer nog een laatste keer aan en dan laat ook zij zich gaan. Gedaan! Ik zie de opluchting, maar vooral ook de trots op haar gezicht.

Met elkaar maar ook helemaal zelf

Mijn jongste twee gaan al een paar weken intensief naar de skatebaan. En thuis is er niets anders waar ze over praten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet aanmoedigde. Bang dat ik elk moment gebeld kon worden om naar het ziekenhuis te komen, en ook terughoudend omdat ik niet weet wie daar allemaal nog meer rondlopen. Afgelopen week dacht ik toch maar eens een kijkje te nemen bij de nieuwe hobby van mijn kinderen. En ik werd blij verrast. Ik zag de onderlinge saamhorigheid, ik hoorde de bemoedigende kreten naar elkaar en vooral de trots als iets weer gelukt was. Ineens begreep ik waarom ze hier zo graag heen gaan. Deze activiteit geeft je het gevoel dat je de wereld aankan. Met elkaar maar ook helemaal zelf.

Durf te doen, durf te falen

Het gevoel te hebben dat je de wereld aankan. Dat is toch precies waar wij zelf ook vaak naar op zoek zijn? Deelnemers vragen mij regelmatig: Hoe zorg ik er voor dat ik me zekerder voel? Er zijn heel veel facetten die daar aan bijdragen, maar van een weet ik zeker dat het snel en effectief werkt. Ik noem het ‘Durf te doen, durf te falen’ (stap 7 uit het stappenplan Duidelijk jezelf). Daag jezelf uit om nieuwe dingen uit te proberen en verras jezelf. Niet in onze comfort zone, maar in onze challenge zone vinden we de zogenaamde ‘magic’, zo leert ons een bekende theorie over hoe we het beste leren. Daar kunnen we veel meer dan we denken. Dat hebben velen van ons gelukkig ook zelf ervaren de afgelopen periode. Het is meestal vooral onze eigen angst die ons tegenhoudt om te groeien en te bloeien. En ook al lukt het niet, dan nog hebben we het wel gedaan. En ook dat helpt. Want je kunt dan trots zijn op het feit dat je het in elk geval geprobeerd hebt. Of zoals mijn zoon het zo mooi zei over dingen uitproberen op de skatebaan: ‘Het alleen al doen is hier genoeg’.

Neem je eigen halfpipe(s)

Natuurlijk wil ik hiermee niet zeggen dat iedereen maar even naar de skatebaan moet gaan om een halfpipe te nemen, ook al zou het best eens heel leuk kunnen zijn. Maar ook heel pijnlijk misschien…. Gelukkig zijn er in ons eigen dagelijkse leven genoeg spreekwoordelijke halfpipes te nemen. Een persoonlijk gesprek wel aangaan bijvoorbeeld of je mening geven ook al is die niet zoals men die verwacht. En soms kan ook juist iets niet doen spannend voelen, zoals ‘Nee’ zeggen tegen iets waarvan een ander vindt dat het de kans van je leven is of met iets stoppen ook al lijkt het van buiten nog zo mooi. Durven kiezen en ernaar handelen dus. Daar word je sterker en wijzer van. Je ontdekt immers wat je allemaal (nog meer) kan. Je leert ook waar juist je grenzen liggen en wat je echt niet wilt. En dat zorgt ervoor dat je steeds meer vertrouwen krijgt in jezelf en in je eigen keuzes. Omdat je steeds beter weet wat echt bij je past en wat niet. En dat geeft je het gevoel dat je – weliswaar niet de hele maar in elk geval wel – jouw eigen wereld met alle uitdagingen die daarbij horen heel goed aankan.

Welke spreekwoordelijke halfpipe(s) kan jij voor jezelf nemen? Durf te doen, durf te falen. En ik wil je met alle plezier het steuntje in de rug zijn, want ook hier helpt een stimulerende omgeving je om het wel te doen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Dan doen we het met elkaar maar jij vooral ook helemaal zelf.

Groet, Eiline

Vorig bericht
(H)erken je zorgen: je bent niet alleen
Volgend bericht
Alarmfase 1: Let op de signalen