Het boemerangeffect: de kracht van woorden

Het boemerangeffect: de kracht van woorden

Woorden hebben kracht. Dat wist ik natuurlijk al wel, als communicatietrainer ‘zit’ ik erop, maar ik ervoer het afgelopen maand zelf heel sterk in twee ogenschijnlijk onbeduidende situaties die waarschijnlijk – van beide kanten bezien – stiekem heel herkenbaar voor je zijn. Dit verhaal bestaat uit dan ook twee – of eigenlijk 3 – delen. Deel 1 en 2 illustreren hoe het boemerangeffect werkt. In deel 3 lees je hoe jij daar zelf juist heel handig gebruik van maakt.

Deel 1: onbegrepen en afgewezen

Zo zei mijn man begin dit jaar een aantal keren tegen mij: ‘Doe gewoon een beetje je best!’, als ik liep te mopperen op de kinderen of het even niet zag zitten (en ja dat heb ik ook!). Als hij dat zei, werd ik eigenlijk alleen maar bozer en mopperde – nu ook op hem – nog even lekker door. Ik besefte dat dat kwam doordat ik me onbegrepen en zelfs een beetje afgewezen voelde. Zag hij dan niet dat ik juist heel vaak heel erg mijn best doe voor alles? Zoveel zelfs dat ik er regelmatig heel moe van word en dan juist ga mopperen. En met dat hij dit zo zegt, verdwijnt ook het laatste beetje positieve energie en ga ik zeker niet nog meer m’n best doen, maar heb ik er – heel kinderachtig – nog een reden tot mopperen bij…

Deel 2: gezien en gewaardeerd

Gelukkig is er ook een deel 2. Want in dezelfde periode zei hij ook een paar keer zomaar tussen de bedrijven door iets heel anders. ‘Als jij rustig blijft, ben je echt briljant’. Hij had het zelf niet echt door en ging daarna gewoon boodschappen doen. Zelf had ik het ook niet gelijk door wat er met me gebeurde. Totdat ik een paar dagen later besefte dat ik al zeker een keer of 10 terug had gedacht aan deze zin. Het was net een liedje dat in mijn hoofd was blijven zitten. En wat er met me gebeurde als ik er naar luisterde, beviel me. Ik voelde me nu juist gezien en gewaardeerd, trots en sterk zelfs. En vanuit dat positieve gevoel, reageerde ik bijna automatisch ‘briljant’:).

Het boemerangeffect: de kracht van woorden

Woorden hebben kracht. Woorden nemen ons direct mee naar een bepaalde plek. Dat kan een fijne plek zijn of juist een hele vervelende. Vaak beseffen we het niet gelijk, maar woorden kunnen nog een tijdje in ons hoofd doorebben, waardoor ze steeds groter worden en we ons steeds vaker op die plek bevinden. En als dat een fijne plek is waar we ons goed en gewaardeerd voelen, dan komt dat ook naar buiten en handelen we heel gemakkelijk als fijne mensen die duidelijk en prettig communiceren. Het tegenovergestelde is ook waar. Is het er niet fijn en voelen we ons niet goed of zelfs afgewezen dan reageren we meestal niet zo netjes… Woorden werken als een boemerang: zoals ze gaan, komen ze meestal ook weer terug.

Deel 3: pak de regie en gebruik het boemerangeffect zelf

Zoals ze gaan, komen ze meestal ook weer terug. Meestal. Want het verhaal gaat nog verder of – zo je wilt – begint eigenlijk al eerder. Jouw eigen woorden hebben namelijk net zoveel kracht. Dus waarom zou jij niet zelf gooien? Vang de boemerang van de ander op (bijvoorbeeld door letterlijk te zeggen dat je even opnieuw wilt beginnen omdat het niet goed voelt, lees ook mijn blog Praat erover, niet erover heen) en gooi ‘m zelf opnieuw met het gewenste effect. Wil je een positief gesprek, begin dan zelf positief. Wil je aandacht voor wat je wilt zeggen, geef dan eerst aandacht aan wat de ander te zeggen heeft. Harde, verwijtende woorden (zoals ‘zeur niet zo…’) zorgen voor verwijdering en conflict en zachte, respectvolle woorden (zoals ‘ik hoor/zie dat je ergens last van hebt, vertel…’) helpen om contact te maken en te verbinden. In andere woorden: als jij slaat, slaat de ander terug. Als jij de rode loper uitlegt voor de ander, mag je waarschijnlijk mee naar de première…

Groet, Eiline

Vorig bericht
Hej, herken je dat? Over stoppen met (ver)oordelen
Volgend bericht
Hej, herken je dat? Over van ik naar wij