Praat erover, niet eroverheen

Praat erover, niet eroverheen

Praat erover, niet erover heen. Dit is de slogan van een mooie nieuwe Sire campagne over de dood, een onderwerp waar we het liefst wel overheen praten. Maar dat is niet het enige onderwerp wat we in het dagelijkse leven liever schuwen… 

Van onbegrepen en gefrustreerd

Zo kennen we allemaal wel een (gespreks)situatie waarin we hopeloos vastlopen. Er gebeurt van alles met ons. En meestal geldt dat ook voor de andere partij, ook al zien we dat dan misschien niet gelijk. Je hebt het gevoel dat de ander niet naar je luistert, je voelt je niet begrepen of gewaardeerd, misschien zelfs geschoffeerd door iets wat die ander doet of zegt. Er gebeurt van alles binnenin jou. Maar dat zeg je natuurlijk niet, want je wilt het graag zakelijk houden en voor je het weet zit je in een heuse welles/nietes. Je gaat ontevreden uit elkaar gaat in de wetenschap dat het de volgende keer waarschijnlijk weer precies hetzelfde gaat. Herkenbaar?

Herken en erken je gevoel

Hoe los je dit soort lastige situaties nou op? Je voelt m natuurlijk al aankomen. Praat erover, niet erover heen. Juist over dat wat je denkt en vooral ook voelt, wat er met je gebeurt. Wat zou het je op kunnen leveren als je gewoon benoemt dat je je onbegrepen voelt? Als je – uiteraard respectvol – aangeeft wat dat ene woord of gebaar met jou doet? Of andersom als je dat wat je ziet en voelt bij de ander bespreekbaar zou kunnen maken? Bijna al mijn deelnemers huiveren als ik het woord gevoel in de mond neem. Voor velen staat het delen van je gevoel haaks op professioneel zijn. Mocht dat voor jou ook gelden, bedenk dan eens wat het met jou doet als iemand anders zijn of haar gevoelens open en eerlijk met je deelt, zich kwetsbaar opstelt? Of nog beter als degene zo goed naar je luistert dat je hij jouw gevoelens zelfs herkent en benoemt? 

Naar erkend en verbonden

Praten over je wat er met je gebeurt dus, niet eroverheen. Want door ook dit soort ‘softe’ informatie met elkaar te delen, kunnen we elkaar herkennen en erkennen. We lijken nou eenmaal meer op elkaar dan we verschillen. Niet alleen uiterlijk, maar ook in onze – hele menselijke – gedachten en gevoelens. Neem jezelf dus helemaal – je harde, zakelijke en zachte, gevoelige kant – mee bij alles wat je doet. Zo kom je niet alleen uit die vervelende welles/nietes situaties maar voel je je waarschijnlijk ook veel vaker erkend, gezien, gewaardeerd en zelfs verbonden met jezelf en de wereld om je heen. En is dat niet wat we eigenlijk allemaal nodig hebben en willen?

Groet, Eiline

PS: vind je het lastig om te benoemen wat er precies in je omgaat, kom dan gerust eens oefenen in een individuele communicatie coaching Duidelijk jezelf of in een van mijn communicatietrainingen. Iedereen met gevoel kan dit leren…oftewel iedereen dus…

Vorig bericht
Nieuwsbrief Hej, (h)erken je dat?
Volgend bericht
Hej, herken je dat? Over jezelf voor de gek houden