werk aan een zelfbeeld dat voor je werkt

Hoe werk je aan een zelfbeeld dat voor je werkt?

Schreef ik vorige week in mijn blog over de impact en het belang van een positief zelfbeeld, deze week ga ik een stapje verder en vertel ik graag hoe je aan dat positieve zelfbeeld kan werken. Ik neem je hiervoor mee in het verhaal van Greet. Greet kwam bij mij met de vraag hoe ze voor meer rust en overzicht in haar werk kan zorgen. Ze komt nu vaak uitgeput thuis en blijft dan ook nog malen over haar werk. Ze komt hierdoor niet meer echt tot rust. Zei is vaak onzeker over haar voorstellen en ideeën, durft nauwelijks beslissingen te nemen en voelt zich afhankelijk van anderen om verder te komen. Greet is hier klaar mee, ze wil meer grip op haar werk en haar leven. Ze voelt dat het anders kan, dat zij het anders kan, maar hoe dan? Hoe kan Greet zich sterker gaan voelen in haar baan en meer energie over houden, want zo zegt ze: ‘Ik houd van wat ik doe’. 

Van zwoegen en piekeren…

Greet is iemand die het graag heel goed wil doen. Dat is overduidelijk. Tijdens een coachingssessie herbeleven we een situatie waar Greet onlangs nog in zat. Vanuit de situatie vertelt ze me met droge ogen dat ze nou eenmaal hard moet werken om te bereiken wat ze wil. Omdat – zo vertelde haar moeder haar vroeger al – ze nou eenmaal niet de slimste is. Daarom bijt ze zich vast in haar projecten en wil ze alles bekeken hebben voordat ze naar buiten komt met haar voorstellen. Want wat als ze niet alles heeft meegenomen? Wat als het niet goed genoeg is? Als ze niet precies de juiste nuance heeft gepakt? Dan ligt het aan haar. Zij heeft dan niet hard genoeg gewerkt. Dus zwoegt en zweet en ploetert ze door. Hulp vragen doet ze liever niet, want ze wil en moet het zelf kunnen. Ze wil ook niemand lastig vallen met haar –  misschien wel overbodige – vragen. 

…naar overzicht en besluitvaardigheid

Greet weet heel goed hoe ze het wil hebben. In haar ideale situatie leest ze zich goed in en weet precies wat belangrijk is en wat niet. Ze durft besluiten te nemen en zorgt goed voor zichzelf. Als ze hulp nodig heeft, dan vraagt ze die en als ze moe wordt, weet ze dat ze een gas terug moet nemen. Op tijd naar huis gaan, voldoende buitenlucht en beweging zijn belangrijk voor Greet, dus daar zorgt ze voor. Want dan kan ze heldere voorstellen maken en benodigde acties en mensen op tijd inzetten.  

Zelfbeeld als sleutel

Het klinkt misschien alsof Greet totaal verloren op haar werk zit en er niets uit haar handen komt, maar dat is zeker niet het geval. Haar ideeën en adviezen worden juist heel goed overgenomen. Ze zijn ook heel goed. Daar twijfelt niemand over. Behalve Greet zelf. Daar zit ook gelijk de oplossing voor haar. Greet zou het veel lichter voor zichzelf kunnen maken door er anders naar te kijken, door veel minder kritisch naar zichzelf te gaan kijken. Dat is haar sleutel naar meer rust.

Ons zelfbeeld en onze gedachten

Het verhaal van Greet is een mooi voorbeeld van hoe we vaak vastzitten in onze eigen beelden en gedachten over onszelf oftewel ons zelfbeeld. Ons zelfbeeld wordt gevormd in de loop van je leven. Het ontstaat door alles wat je hebt gedaan, waar je plezier in had, waar je goed in bent, wat mislukte en deels ook door de oordelen en verwachtingen die anderen over jou hadden. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Dit zorgt voor bepaalde gedachten over onszelf die daarbij passen. We handelen daar vervolgens ook naar. Greet geloofde stiekem dat zij harder moet werken dan een ander om tot hetzelfde te komen, omdat ze nou eenmaal niet de slimste was. Daarom ging ze maar door, ook al kan of wilde ze eigenlijk niet meer. Daarom vroeg ze geen hulp, want ze wil er niemand mee lastig vallen. Dit zijn allemaal gedachten die voortkomen haar – vertekende – zelfbeeld. Deze onbewuste overtuigingen waren zo sterk dat ze ze nauwelijks nog herkende. Totdat ze zich er bewust van werd en nieuwe, positieve, helpende gedachten voor zichzelf formuleerde. Een ervan is bijvoorbeeld: ‘Ik kan niet alles zelf weten en mag om hulp vragen. Ik heb er zelfs recht op!’. Met die gedachte komt Greet veel makkelijker en sneller in actie en zorgt ze voor dat wat ze nodig heeft om bijvoorbeeld wel een besluit te nemen. Of durft ze wel de rust te nemen die ze nodig heeft zodat ze kan presteren op de momenten dat het nodig is. 

In 2 stappen naar een zelfbeeld dat voor je werkt

Hoe kan je dan zelf werken aan een positief zelfbeeld oftewel een zelfbeeld dat voor je werkt? Met deze twee stappen maak je het begin:

  1. De eerste stap naar een positiever zelfbeeld is bewustwording van je eigen gedachten over jezelf. Zijn ze positief of negatief? Helpen ze je of belemmeren ze je? En kloppen ze met wie je echt bent? 
  2. De tweede is om er als ze niet kloppen ook echt mee te gaan werken. Dat vraagt van je dat je bereid bent om jezelf en de situaties waar je inzit in een ander licht te durven bekijken. Wat is wel en niet waar over jouzelf? Vraag daarvoor ook feedback van anderen. Wat zien zij? En wat zou je mogen, kunnen of zelfs moeten geloven over jezelf om meer tot je recht te komen? 

Vanuit die nieuwe, positieve, helpende gedachten kan je ook andere keuzes in je gedrag maken. Keuzes die voor je werken in plaats van tegen je. Keuzes die bij je passen en je verder brengen. Is het zo makkelijk? Nee, dit is zeker niet gemakkelijk. Dit vraagt een ijzeren discipline van jezelf om jezelf elke dag opnieuw te programmeren en los te durven laten waarvan je soms al heel lang dacht dat het waar was.

Wil jij je bewuster worden van jouw eigen zelfbeeld en je mogelijkheden uitbreiden? Kijk dan eens naar de training of coaching Duidelijk jezelf waarin we ze samen ontdekken.

Groet, Eiline

 

Vorig bericht
Hoe kijk jij naar jezelf?
Volgend bericht
Zelfbewust(er) worden: 2 manieren om zelf te doen