Hoe kijk jij naar jezelf?

Hoe kijk jij naar jezelf?

Ik kan dat niet hoor!’, zegt Marit net voordat we aan de slag gaan met de acteur. ‘Je zult zien dat ik er van alles bij haal in het gesprek en dat je dan afhaakt’, zegt ze tegen de actrice die met haar voor bespreekt wat ze gaan oefenen in een rollenspel. ‘We zullen zien’, zegt de actrice als enige in reactie op Marit’s zorgen. En we hebben het gezien. Alleen zagen wij iets heel anders dan Marit zelf. Wij zagen een adviseur die heel goed luisterde naar een ontevreden klant, begrip toonde en de klant binnen wist te houden ondanks al haar klachten. Marit zelf zag een onzekere vrouw die te veel wilde vertellen, niet goed genoeg luisterde en die de aandacht van de klant eigenlijk al heel snel kwijt was. 

Goed genoeg

De ontvanger bepaalt hoe goed je het doet!’, roep ik minimaal 1 keer per training. Wat ik daarmee bedoel is dat het resultaat van je communicatie wordt bepaald door degene die het ontvangt. Diegene bepaalt of hij het begrijpt en wat hij ervan vindt. Als zender oftewel brenger van de boodschap heb je de taak om datgene te vertellen wat de ander nodig heeft om je te kunnen begrijpen. Als er nog onbegrip is, dan heb je iets (nog) niet verteld wat diegene wel nodig heeft om het te kunnen begrijpen. Al je goede intenties ten spijt. Met alleen goede intenties kom je er niet, die kan de ontvanger namelijk niet ruiken, zou mijn moeder zeggen. Je zult het zelf super duidelijk moeten maken en je hebt je doel pas bereikt als de ontvanger je laat weten dat de boodschap overgekomen is. 

Niet alleen het resultaat telt

Als we dit toepassen op de situatie van Marit dan bepaalde de actrice dat de boodschap was overgekomen en dat ze haar doel had bereikt. Fantastisch, dan zijn we er toch? Kunnen we de training met een goed resultaat afsluiten. Maar dat helpt Marit niet echt verder. Zij ervaart nog steeds twijfel en onzekerheid bij zichzelf en voelt zich soms zelfs afgewezen. En dat zorgt ervoor dat ze helemaal niet geniet van haar resultaten en altijd blijft kijken naar wat er nog beter kan. Naar hoe goed anderen het allemaal wel kunnen. En daarmee houdt ze zichzelf ook nog eens onnodig klein. Ze functioneert keurig in haar rol maar voelt zich niet vrij om zichzelf helemaal te laten zien. Iets wat ze wel graag wil, zo geeft ze zelf aan. En waarmee ze waarschijnlijk ook nog zoveel meer zou kunnen bereiken en betekenen voor anderen.

De impact van je zelfbeeld

Marit heeft een vertekend zelfbeeld. Een zelfbeeld is hoe iemand over zichzelf denkt. Vaak is dat onbewust. Je zelfbeeld bepaalt echter wel hoe je handelt. Als je jezelf dom vindt, zul je niet snel iets nieuws oppakken, want dat snap je vast niet. Als je jezelf lelijk vindt, zal je niet graag in the picture staan, want niemand wil naar jou kijken. Als je jezelf niet goed genoeg vindt, zal je bij alles wat je doet denken dat een ander het toch beter kan, kan je je eigen resultaten niet op waarde schatten en blijf je altijd op zoek naar verbetering. Het tegenovergesteld is ook waar. Als je tevreden bent over jezelf, zal je veel makkelijker iets moeilijks oppakken en durf je veel meer. Een positief zelfbeeld is dus heel belangrijk om te hebben om goede resultaten te behalen, maar ook om gewoon tevreden en gelukkig te kunnen zijn. 

Werken aan je zelfbeeld

Marit gaat werken aan haar zelfbeeld. Hoe zorg je nou voor een positief zelfbeeld? De eerste stap is bewustwording van je zelfbeeld. Dit vraagt dat je je bewust wordt van wat je gedachten over jezelf zijn en de woorden die je tegen jezelf – vaak geluidloos – zegt. Zijn die positief of negatief? En waar of hoe heb jij die gedachten over jezelf eigen gemaakt? Wie of wat heeft jou dat verteld waardoor jij ze – onbewust – ben gaan geloven? Als we dat weten, kunnen we ze gaan aanpassen naar gedachten en overtuigingen die gaan over de persoon die je echt bent. Die gaan over wat jij als persoon allemaal kunt betekenen. Voor jezelf en voor anderen. Zodat je daar naar kunt gaan handelen.

Hoe kijk jij naar jezelf?

Wil jij net als Marit vrijuit kunnen zijn wie je bent, maar voel je je vaak juist belemmerd om dit te doen? Word je dan bewust(er) van jezelf en je zelfbeeld. Hoe kijk jij naar jezelf? In mijn training en coaching maken we wat onbewust is bewust. Ook hoe jij naar jezelf kijkt dus. En hoe dat jouw handelen beïnvloedt. Weten hoe ik dat doe? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin ik je vertel hoe ik werk en we samen ontdekken wat ik voor jou zou kunnen betekenen. Je plant hier direct een telefonische afspraak in mijn agenda in. 

Vorig bericht
Solliciteren met de indruk die jij wilt
Volgend bericht
Hoe werk je aan een zelfbeeld dat voor je werkt?