Zelfbewust(er) worden

Zelfbewust(er) worden: 2 manieren om zelf te doen

In bijna al mijn blogs komt het belang van zelfbewustzijn naar voren. ‘Bewust = beter’ is een uitspraak waar ik 100% achter sta. Bewustzijn geeft je namelijk de mogelijkheid om te kiezen. Te kiezen voor iets anders als je vastloopt of om juist meer van hetzelfde te doen omdat het blijkbaar werkt. Bewustzijn geeft je daarmee vrijheid in je denken en je handelen. Iets waar velen van ons naar op zoek zijn. Niet alleen in situaties en gesprekken, maar eigenlijk in je hele leven is vrijheid een groot goed. Maar hoe doe je dat dan? Je bewust(er) worden van jezelf. Kan je dat ook gewoon thuis of op het werk doen? Jazeker! Ik geef je 2 manieren om je zelfbewust(er) te worden.

1. Gebruik sport om zelfbewust(er) te worden

Een manier om jezelf bewust(er) te worden, is door naar jezelf te kijken in hoe je sport. Ik geef twee persoonlijke voorbeelden om dit toe te lichten.

Mijn man: drukverhogend

Mijn man en ik tennissen tegenwoordig samen. En wij hebben niet alleen heel veel lol, we ontdekken ook nieuwe dingen over onszelf en over elkaar. Zo kreeg mijn man de feedback van een tegenspeler dat hij in de wedstrijd de druk behoorlijk opvoert. Hij doet dit door de wedstrijd met een heel hoog tempo te beginnen. Hij geeft vooral in begin een harde opslag en stuurt de tegenstander vervolgens voortdurend van links naar rechts. Ik begon te lachen toen ik dat hoorde. Wat een mooie parallel voor ook hoe hij privé en zakelijk de dingen aanpakt. Mijn man is iemand met een hoog tempo. In alles. Hij ziet en snapt snel wat er aan de hand is en handelt er het liefst ook gelijk naar. Dat is fijn, maar voor sommigen voelt dit drukverhogend. Handig om van jezelf te weten, want alleen dan kan je er voor kiezen om bijvoorbeeld de druk bewust te verlagen bij diegenen die daar niet goed tegen kunnen of bewust meer tijd te nemen om eerst aan het idee te wennen en het goed te overdenken.

Ik: taakgericht

Zelf ervaar ik in bijna elke wedstrijd dat ik vooral een wedstrijd speel met mezelf. Ik praat de hele wedstrijd tegen mezelf. Blij als ik het goed doe, geïrriteerd als ik een fout maak. Heel erg gericht op de uitkomst dus. Ook heel herkenbaar in mijn privé en mijn werk. Ik weet van mezelf dat ik van nature vooral gericht ben op de taak. Ik werk hard voor de spreekwoordelijke 10. En dat is dan in mijn werk niet zozeer winnen als wel de erkenning dat mijn werk echt iets oplevert. Terwijl het eindresultaat natuurlijk niet het enige belangrijke is. Door me dit bewust te zijn, kan ik er voor kiezen om het resultaat ook even los te laten en me meer te richten op de mensen en het proces, wat het resultaat dan vaak weer ten goede komt:).

En jij?

Twee voorbeelden van hoe je je zelfbewust(er) kunt worden in je sport. Wat gaat voor jou op? Hoe sport jij? Wil je ook graag winnen of ben je juist meer van het bewaren van de goede sfeer? Kom je moeilijk op gang of ben je misschien juist een snelle starter? Denk je eerst na voordat je bijv. een bal slaat of ben je meer iemand die vanuit een impuls te werk gaat? En zo zijn er nog heel veel parallellen te ontdekken over jezelf. Je hoeft alleen maar te kijken naar wat je doet en denkt om je bewuster te worden van jezelf.

2. Roep de hulp van je omgeving in om zelfbewust(er) te worden

Naar jezelf kijken is een manier om je bewuster te worden, maar dat vinden sommigen van ons best lastig. Als dat voor jou geldt, dan werkt het misschien beter om de hulp in te roepen van de mensen om je heen. Wacht niet tot je feedback krijgt, maar ga er actief naar op zoek. Een mooie manier om snel goede feedback te krijgen is door het stellen van deze 2 vragen:

  • Wat zou ik volgens jou meer mogen doen?
  • Waar mag ik wat jou betreft mee stoppen?

Dit zijn twee hele concrete vragen die meestal ook hele concrete antwoorden opleveren. Je zet mensen met deze vragen namelijk in de voorbeeldmodus en dat betekent dat ze geen vage antwoorden geven, maar met hele concrete situaties komen. Mocht je het antwoord toch nog te vaag vinden, vraag dan gerust alsnog door naar een voorbeeld. Dan krijg je wat je zoekt: heldere feedback waarmee je je bewust(er) kunt worden van jezelf. Je sterkten en je zwakten. Van waaruit je opnieuw kunt kiezen wat je behoudt en wat je liever loslaat.

Vind je beide mogelijkheden nog lastig of wil je gerichter aan jezelf werken? Dan maak ik je graag bewuster van jezelf. En ook dan laat ik het je ervaren. Ik zet je in situaties en kijk wat er met jou gebeurt en hoe je doet. Dit kan zowel individueel als in een groep. Wil je eerst wel eens weten welke indruk jij maakt, plan dan direct de kosteloze sessie Hoe kom ik over in mijn agenda in. Van harte welkom.

Groet, Eiline

 

Vorig bericht
Hoe werk je aan een zelfbeeld dat voor je werkt?
Volgend bericht
Zomaar een wijze les bij de koffieautomaat