Rust vinden

‘Ik wil rust!’

Blog, Zelfbewust

Ken je dat gevoel, dat je even helemaal niets meer wilt? Gewoon even helemaal niets. Ik heb het regelmatig. Maar willen is een ding, doen is iets heel anders. Want het is best lastig om het ook echt te doen. Maar ik heb er inmiddels zo mijn manieren voor gevonden. Een ervan is het bijwonen van een klankschalensessie. Dit is een sessie waar je ruim anderhalf uur met zo’n 30 anderen in een slaapzak op je matje ligt en je doet – en kan ook echt – helemaal niets. Het enige wat er is, zijn de geluiden van de klankschalen. Je mag wakker blijven of gaan slapen. Het maakt niet uit. De klanken en de trilling van de schalen doen hun werk toch wel. Ze brengen je in een diepere staat van ontspanning. Je kunt niets anders dan het ervaren. Het gaat vanzelf en je doet het altijd goed. Precies wat ik zoek dus. En velen anderen met me, zo blijkt uit de overvolle zaal.

Nooit genoeg

Hoe komt dat toch dat we zo op zoek zijn naar rust? Ik kan alleen maar voor mezelf spreken natuurlijk, maar volgens mij ben ik niet uniek. En naar mijn idee is er gewoon te veel te doen en dus te veel te kiezen. Want alles zijn en doen kan simpelweg niet. Hoe graag ik dat soms ook wil. Want ook ik ben meerdere mensen in een, zo lijkt het wel eens. Vrouw, echtgenoot, vriendin, moeder, (schoon) dochter, zus, tante, ondernemer, trainer, coach, huisvrouw, vrijwilliger, buurvrouw en zo zijn er nog wel een paar titels voor me. En ook ik wil het op die vlakken heel graag goed doen. Ik curling (o.a. mijn kinderen) niet, zo beweert mijn omgeving (en ze hebben gelijk!), maar ik wil het van nature wel heel graag heel goed doen. En dat vraagt bloed, zweet en tranen, als ik even niet oplet en in de haastige tred van alledag meega. Want dan is het nooit genoeg. Er is altijd nog iets wat ik kan doen. Iets wat ik eigenlijk helemaal niet uit overtuiging doe maar omdat ik denk dat het moet of misschien wel juist iets wat vooral voor mijn ego heel erg strelend is, maar totaal niet belangrijk als ik er echt over nadenk. En deze laatsten kosten mij vaak veel meer energie dan ze me opleveren. En als ik even niet oplet, vervreemden ze me zelfs van wie ik echt ben en wat ik echt wil.

Energievreters vs energiegevers

Hoe zorg je in deze veeleisende wereld dan voor die broodnodige rust? Daar had ik het ook over met Ilse, een van mijn deelnemers. Ze vertelde me dat ze maar niet tot rust kwam en daardoor ook geen stappen kan maken in haar werk en leven. In ons gesprek kwamen we erachter dat ze haar tijd vaak verliest aan dingen die haar veel energie kosten. Huishoudelijke klusjes en opknap klussen in huis, zoals het schilderen van de trap. Haar rol in een commissie van de sportclub en als voorzitter van de OR van haar werk. En dan zijn er nog allerlei sociale verplichtingen die wekelijks terugkomen. Zowel in haar werk als privé. Dingen waarvan ze denkt dat het van haar verwacht wordt of die ze van zichzelf verwacht. Dit zijn de ‘ik wil niet, maar ik doe wel’-dingen. Waarom eigenlijk? En voor wie? En doordat ze hier vooral mee bezig is, komt ze niet tot de rust die ze eigenlijk nodig heeft. Daarvoor zal ze ook bezig moeten met de dingen die haar energie geven. Ik noem dat de ‘ik wil en ik doe’-dingen. En in haar geval is dat bijvoorbeeld een dag echt lummelen. Uitslapen. Zomaar even koffie drinken op een terras. Alleen of juist met vriendinnen. Naar buiten gaan omdat de zon nu schijnt. Een wandeling maken. Lezen. Of echt even helemaal niets. Voor je uit staren. Luisteren naar je eigen gedachten. Klinkt heel makkelijk, maar het vraagt van haar dat ze zichzelf die rust ook toestaat en bewust gaat kiezen. Om vanuit die rust vervolgens de juiste keuzes te kunnen blijven maken. Te kiezen voor wat echt belangrijk is. Te kiezen voor de dingen die je doet vanuit wie je al bent en niet vanuit wie je (allemaal) zou moeten zijn, want dat is voor niemand haalbaar.

Maak de balans op

Ilse is volop bezig om zichzelf de rust te geven die ze nodig heeft. Ze is zich nu bewust van wat ze daarvoor moet doen. Rust ziet er voor iedereen anders uit. Weet jij al wat je nodig hebt of het beste kunt doen of laten om tot voldoende rust te komen en dus bij jezelf te kunnen blijven? Maak eens een lijst van jouw energievreters en energiegevers. En/of ontdek het –  als je het nog niet weet- in mijn 1 op 1 traject Duidelijk jezelf. Onderdeel hiervan is je bewust worden van wat jij nodig hebt om goed te functioneren. Want alleen als je het duidelijk hebt voor jezelf, kan je er naar handelen en ook aan een ander duidelijk maken wat je nodig hebt.

Groet, Eiline

Vorig bericht
Ingezonden brief: ‘Ik wil niet meer overal ja op moeten zeggen van mezelf!’
Volgend bericht
Praat erover
Blog, Zelfbewust

Rust!

Druk, druk, druk zijn we met z’n allen. Bijna iedereen die ik zie of spreek, zegt dat hij toe is…