Over pinchos en levensvreugde

Blog, Zelfbewust

Ik was begin deze week een paar dagen in Noord-Spanje. Ik ging met mijn man mee voor zijn werk. En ik raakte in minder dan 72 uur geïnspireerd door dit land en zijn inwoners. Zij werken en leven heel anders dan wij. Niet beter of slechter, wel leuker – lees relaxter – volgens mij…

Wat mij dan opvalt? De Spanjaarden leven met elkaar. Het liefst buiten, ook al regent het er ook best vaak. Overal waar je komt, zie je groepen Spanjaarden – jong en oud – met elkaar eten en drinken. Een mooi glas tinto en een pincho is alles wat ze nodig lijken te hebben. En elkaar natuurlijk. Ze zorgen namelijk vooral voor elkaar. Zijn niet zo bezig met targets en lange termijn doelen zoals wij maar zorgen voor elke dag afzonderlijk. Leidraad daarbij is het geluk van elkaar. Ook op de werkvloer. Ze leven intens met elkaar mee bij het binnenhalen van een opdracht en helpen elkaar zonder gedoe over wie wat moet doen. En wat niet kan, dat kan niet. Het komt wel goed. De immense druk die wij onszelf en elkaar opleggen lijkt hier helemaal niet van toepassing. En dat zie je ook in de rest van hun leven. Geen dure karren, intercontinentale vakanties en grote huizen. Dat is helemaal niet belangrijk. Veel belangrijker is het om bij elkaar te zijn en te genieten van alles wat niet duur hoeft te zijn. Zoals samen eten buiten de deur bijvoorbeeld. Ik heb de heerlijkste pincho’s geproefd – een pincho is het grote broertje van de tapas – en alle tinto’s die ik heb gedronken waren goed. En helemaal niet duur. Voor iedereen toegankelijk dus zodat je er allemaal bij kan zijn.

Misschien zie ik het niet helemaal objectief – ik heb natuurlijk geen representatief onderzoek gedaan naar of dit voor de meeste Spanjaarden geldt – maar ik vind het wel mooi om het zo te ervaren. Om zo zelf ook weer geïnspireerd te raken om niet te streven naar meer en beter maar op zoek te blijven naar kwaliteit van leven. En dat zit m nou juist in de dingen die je niet kunt kopen. En daar heb ik toevallig wel onderzoek naar gedaan omdat ik van heel veel mensen al de kernwaarden boven heb mogen halen en daar zitten echt veel vaker zachte dan harde waarden bij. Zachte waarden als liefde, verbinding en samenwerken staan nog altijd bovenaan de meeste lijstjes. Ik ben er dan ook van overtuigd dat als wij hier wat meer zouden leven als de Spanjaarden wij simpelweg veel meer werkplezier en vooral ook levensvreugde zouden kunnen ervaren. En spanning en overbelasting veel minder aan de orde van de dag zou zijn. Omdat samen nou eenmaal veel leuker is dan alleen, toch? 

Fijne Koningsdag. En misschien zelfs wel een vakantie. Met de mensen die je lief zijn:).

Groet, Eiline

PS: leven naar je kernwaarden maakt je gelukkig(er). En meestal de mensen om je heen ook omdat we veelal verlangen naar dezelfde dingen. Wil jij jouw kernwaarden scherp(er) krijgen, neem dan contact met me op en we maken ze niet alleen duidelijk maar ook zichtbaar in je leven!

Vorig bericht
Laat jezelf helemaal zien en voorkom uitval
Volgend bericht
Webinar: welke indruk maak jij?