Pak je energie en invloed (terug)

Een van de stappen uit mijn 7 stappenmethode Duidelijk jezelf is Wapen je. ‘Waartegen dan?’, vraag je je misschien af als je dat leest. Heel bot gezegd: tegen alles wat buiten jezelf ligt. We noemen dat de cirkel van betrokkenheid. In die cirkel zit alles waar jij geen invloed op hebt maar waar je wel betrokken bij bent (geweest). Denk heel simpel aan het weer, de economie, je opvoeding, je collega’s, ouders, broers en zussen, maar ook meningen van anderen en alle eerdere ervaringen in je leven horen hierin. Heel veel hiervan is (hopelijk) fijn en zelfs stimulerend. Maar een ander deel is wellicht ook juist niet prettig en vreet misschien zelfs stilletjes aan je. Denk aan de (te) hoge verwachtingen of beledigende opmerkingen van anderen of een werksituatie waarin je je eigenlijk helemaal niet goed voelt. Deze dingen kunnen je zo raken dat je ze uit het veld slaan en dat je het gevoel hebt dat je de controle – en daarmee jezelf –  kwijt dreigt te raken.

Cirkel van invloed

Dat willen we natuurlijk niet. En dat brengt ons bij de Cirkel van invloed. Dit is de cirkel waar jij wel invloed hebt. Hier heb je altijd de keuze wat je wel en niet doet en hoe je reageert op situaties. Hier zitten jouw eigen meningen, standpunten, waarden, normen en keuzes. Maar ook hoe je naar jezelf kijkt en jouw (zelf)vertrouwen zitten hier. Dit is letterlijk jouw wapenuitrusting, die je gelukkig altijd bij je hebt. Hiermee kan je bewust kiezen wat je wel en niet echt wilt en durf en kan je ook de stappen te zetten die hiervoor nodig zijn. Deze cirkel van invloed wil je dus zo groot mogelijk maken. Want dan functioneer je op je best. Samen en alleen. Maar hoe doe je dat dan? Hoe vergroot je die cirkel? Bewustwording van je eigen gedachten en gevoelens is de eerste stap. En daar kan je gelijk mee beginnen met de volgende simpele opdracht waarmee je jouw energieniveau tegelijkertijd ook nog eens een handje helpt. En dat helpt dan weer om uiteindelijk ook meer te gaan doen wat je allemaal wilt.

Opdracht: Houd de komende twee weken een logboekje bij waarin je opschrijft van wie en wat je energie krijgt en waarvan ook niet.

De eerste zijn de zogenaamde energiegevers. Dat zijn de dingen waar je blij van wordt, de dingen die je graag in je leven wilt houden. Door je dit bewust te worden, kan je er vervolgens ook makkelijker voor kiezen. Hetzelfde geldt voor de dingen die je onnodig veel energie kosten, de energievreters. Als je ze kent, creëer je voor jezelf de mogelijkheid om er vaker of zelfs helemaal Nee tegen te zeggen. Gaat dit allemaal zo makkelijk als het nu klinkt? Nee, helaas niet, maar het is wel een hele goede eerste stap naar (weer) meer grip op jouw eigen leven. En lukt het niet in je eentje, dan kom je gewoon een paar keer bij mij en doen we het samen.

Succes!

Groet, Eiline

Vorig bericht
Tegenslag is niet wat je tegen zit
Volgend bericht
Vele wegen leiden naar…