Rust!

Blog, Zelfbewust

Druk, druk, druk zijn we met z’n allen. Bijna iedereen die ik zie of spreek, zegt dat hij toe is aan (meer) rust. En ook voor mij geldt dat. Waarom zorgen we daar dan niet gewoon voor? Waarom zijn er zoveel mensen gespannen, overspannen of zelfs burn-out? Ik zag afgelopen week een aflevering van ‘Marlijn, dolende dertiger’. Zij ging op onderzoek uit naar het waarom hiervan. Conclusie: we willen te veel. We kiezen niet meer maar we willen, doen en hebben alles. En dat kost tijd. Niet alleen om het te verkrijgen maar ook om het vervolgens te onderhouden.

En voor mij geldt dit net zo goed. Als ik alleen al naar de actielijst van komend weekend kijk dan moet ik even naar adem happen. ‘Dat wordt weer een druk zaterdagje, ik hoop dat ik allemaal gedaan krijg’, denk ik gelijk. En dan hebben we over een dag in het weekend! Laat staan hoe een dag door de week soms aanvoelt. Belachelijk natuurlijk. Wie bedenkt al die actielijsten? Dat doe ik toch helemaal zelf? Schrappen dus. Het kan toch niet allemaal zo belangrijk zijn als ik het maak? Twee gedachten helpen mij altijd enorm om weer lucht te ervaren en ook daadwerkelijk te schrappen. De eerste is ‘Neem het toch allemaal – en vooral mezelf – niet zo serieus en maak gewoon plezier’. Door er zo naar te kijken, voel ik een glimlach opkomen en zie ik mezelf weer voor me als die vrolijke vrouw met aandacht voor zichzelf en de wereld om haar heen in plaats van een gehaaste, veel te gefocuste ‘maniak’ – en dus afgesloten van de rest – op ramkoers. De tweede gedachte is’ Het is genoeg’. En wat ik daarmee bedoel is dat als ik dit denk, ik weer kan kijken naar wat er al is en daar dankbaar voor ben. Ik besef dan zelfs dat het al veel meer dan genoeg is en dat ik al overladen ben met alles wat ik nodig heb, o.a. geluk en vrijheid, dat waar ik daarnet nog zo druk doende naar op zoek was… Ook al had ik dat inmiddels niet meer door omdat ik daar te druk voor was…

Blijft natuurlijk altijd wel even lastig om echt bij die gedachten te komen, want dat vraagt dat ik stilsta in plaats van doorhol. Wat mij daarbij helpt, is wandelen en buiten zijn. Maar ook een (bijbel)meditatie of een mooi lied luisteren helpt me. En als je nu denkt dat ik dit altijd allemaal braaf doe, dan heb je het goed mis. De enige reden waarom ik dit nu weer zo scherp heb, is omdat ik het in deze periode waarin ik succes lijk te boeken juist weer nodig heb. Ik heb het daarom gisteravond nog maar eens even voor mezelf opgeschreven. En, ik moet er zelfs een alarm voor instellen op mijn telefoon omdat ik het anders weer vergeet en lekker doorren. Maar als ik dit wel doe – en dus wel regelmatig op de rem trap – dan lukt het me wel om alle drukte in mijn hoofd te relativeren, stel ik weer de juiste prioriteiten en komt er nog meer rust.

Hoe creëer jij (meer) rust als je dat nodig hebt? Laat het me weten in een reactie. En wil je aan de slag met jouw eigen gedachten en hoe die jou de kant op sturen die je wilt, schrijf je dan in voor een training of coaching bij mij. Je leert dan hoe je jouw eigen gedachten in kan zetten zodat jij leeft zoals je dat wilt.

Groet, Eiline

Vorig bericht
Je binnen- en buitenkant
Volgend bericht
Je bent wie je bent