Over de stok

Mijn vakantie is voorbij. Klaar met het geluier en quality time met de kids. Dat laatste had z’n beste tijd ook wel weer gehad, concludeerde ik dit weekend toen ik voor de tigde keer riep dat ik geen gemamma meer kan horen. Ik mag dus weer aan het werk! Als trainer en coach. En tijdens mijn vakantie ontdekte ik zelf ook weer hoe waardevol de rol van een trainer of coach eigenlijk is.

Wat online heel goed werkt

Want – voor mijn gevoel – badend in de tijd besloot ik om tijdens de vakantie zelf eens de online training Loslaten te volgen. Omdat loslaten nou eenmaal niet mijn sterkste kant is zullen we maar zeggen. En ik dacht: ‘Wat zou ik veel tijd over houden als ik dat beter zou kunnen’. En ik wilde ook wel eens ervaren wat een online training kan doen. Vol goede moed begon ik met het maken van de opdrachten voor de eerste dag. Dat ging aardig, maar ik merkte al snel dat ik niet heel veel verder kwam dan wat ik al wist. Ik weet namelijk best aardig waarom ik vaak niet doe ik wat wel zou moeten doen om meer los te laten. Ook mijn mindset is mij niet onbekend. Dus ik schreef braaf mee, wat overigens een mooi gevuld boekwerkje opleverde. Heel overzichtelijk en fijn om terug te lezen. En ik als coach gebruik ik soortgelijke opdrachten ook vaak als ‘huiswerk’ voor mijn deelnemers. Met de opdrachten was dus echt niets mis. Ook de uitleg en instructies waren helder en vond ik interessant om te beluisteren.

Wat ik miste

Maar wat ik gaandeweg steeds meer miste, was de terugkoppeling van iemand op al die gedachtespinsels van mijzelf. Ook miste ik de prikkelende vragen om net iets verder door te denken dan ik zelf dacht. En de uitdager die me net even over de rand duwde om wel te doen wat ik liever niet zou doen. En als laatste miste ik de bevestiging of erkenning van iemand. Iemand die me aanmoedigde om door te gaan ook al had ik er geen zin (meer) in. Kort gezegd: ik miste de persoonlijke, motiverende en zalvende woorden van een coach of trainer. Bij NCOI noemen ze het de stok achter de deur. De stok die je net even verder helpt dan je alleen zou komen. De stok die je uitdaagt om ook eens iets anders te proberen waardoor je ervaart wat werkt en wat niet. En de stok die je complimenteert met alles wat je al wel bereikt hebt en die je je successen ook laat vieren.

De coach als stok

Of ik dan helemaal niets geleerd heb? Zeker wel. In de filmpjes tussendoor werden de dingen heel helder uitgelegd. En ook mijn boekje met inzichten is en blijft waardevol, maar wat mij betreft had ik meer bereikt als er een persoonlijke coach bij was geweest. En ook dat vond ik een mooi inzicht, waar ik ook echt wel blij van werd:). Ik wist het eigenlijk ook wel uit eigen ervaring, want ik heb zelf van tijd tot tijd ook een coach die me weer een stukje vooruit duwt. En nu mag ik dus zelf weer aan de slag. Als de zogenaamde stok. En ik heb er zin in! De eerste aanmeldingen zijn gelukkig ook al weer een feit, maar daar kunnen er natuurlijk altijd nog een paar bij. Dus schroom niet om eens persoonlijk kennis te komen maken en te ervaren wat we samen meer kunnen bereiken dan alleen. Individueel of in een groep, het kan allebei. Liever eerst even bellen, plan dan hier gelijk een vrijblijvende telefonische kennismaking in mijn agenda in.

Groet, Eiline

Vorig bericht
Vele wegen leiden naar…
Volgend bericht
Hoe stel ik de juiste prioriteiten?