Sta jij ‘aan’?

We denken vaak dat de ander wel snapt wat we bedoelen. Het is toch zo duidelijk wat je bedoelt? Voor jezelf wel ja, maar wat ziet die ander? En hoe interpreteert hij dat dan? En nog belangrijker: wat doet die ander dus in reactie op jou? Doet hij wat je wilt of helaas toch niet helemaal of zelfs helemaal niet?

Afgelopen week in mijn training hebben mijn deelnemers ervaren hoe ze ook met hun eigen lijf, hun eigen buitenkant, de impact kunnen creëren die ze willen. Een voorbeeld wat we allemaal wel kennen. Je zit in gesprek en je gesprekspartner vertelt je iets waarover jij even moet nadenken. Geheel onbewust ga je achterover zitten en richt je ogen op het plafond terwijl je nadenkt. Je wilt graag het goede antwoord geven. En terwijl jij denkt, haakt die ander af. Want die ziet iemand die er ongeïnteresseerd bij zit, ervaart geen contact en voelt zich helemaal niet gehoord of begrepen. Logisch. Zeker als je kijkt naar wat die ander ziet. Die weet namelijk niet dat jij je best aan het doen bent om het goede antwoord te vinden. Een simpele aanpassing in je gedrag lost dit soort misverstanden op. En zorgt ervoor dat die ander zich juist wel begrepen – misschien zelfs wel heel erg gesteund – voelt en je nog veel meer vertelt dan hij of zij van plan was en luistert hij vervolgens ook beter naar jou.

Hoe zorg je nou dus voor de reactie die je wilt? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Ga ‘aan’ staan. ‘Wat zeg je?’. Ja, je hoort het goed. ‘Sta aan’ en wees je bewust van wat jij met jouw lichaam(staal) uitzendt. Blijf niet in je eigen hoofd zitten maar richt je aandacht volledig op de ander. Hoe dan? Maak en houd oogcontact, zit of sta actief, richt je lichaam naar de ander en stem je gezichtsuitdrukking af op wat je hoort en voelt. Vind je dat (nog) moeilijk? Benoem dan eens wat erin je omgaat, dat je er even over na wilt denken bijvoorbeeld. Hiermee verlies je geen tijd, maar win je juist tijd. Want, het proces – lees contact met de ander – gaat altijd voor de inhoud. De oplossing komt dan namelijk vanzelf. Dat leerde ik 15 jaar geleden van mijn eerste baas. En hij had toen al gelijk:).

Het klinkt nu zo makkelijk, maar in de praktijk ervaar je dat vaak anders. Er is ook geen vast draaiboek wat voor iedereen werkt. Gelukkig maar, want iedereen is anders. Voor de een vraagt het vooral een meer bewuste houding en gaat het dus over hoe je erbij staat of zit, voor de ander is meer emotie in de eigen gezichtsuitdrukking de sleutel en weer een ander mag zijn eigen energie juist wat meer temperen. Wil jij je bewust worden van jouw eigen non-verbale communicatie en hoe jij daarmee impact creëert, geef je dan op voor een 1 op 1 coaching of de training ‘Beïnvloeden van binnenuit’ die weer van start gaat dit najaar en ervaar zelf wat voor jou werkt.

Groet, Eiline

Vorig bericht
Gastblog: Wat eet jij? Zo kies je bewust
Volgend bericht
Wichtel jezelf en je omgeving gelukkig(er)