Wichtel jezelf en je omgeving gelukkig

Wichtel jezelf en je omgeving gelukkig(er)

Je zou denken dat iedereen lekker uitgerust is na de vakantie. Vol goeie zin om er tegenaan te gaan. Nou dat gaat voor ons gezin dus niet helemaal op. Sterker nog, door de vakantie en alle vrijheid en blijheid die daarmee gemoeid gingen, is het voor mijn kinderen juist lastig om weer in het gareel te lopen en de nodige taken zonder zeuren uit te voeren. Dat uit zich in irritaties naar elkaar en een hoop geruzie over wie wat moet doen. Niet leuk dus. En als ouder erger ik me er kapot aan na zo’n mooie vakantie.

Wichtelen

Dus gisteravond hadden we familieberaad. Het kan namelijk zo niet langer. Niemand wordt hier blij van. Maar hoe gaan we het nou oplossen? Wat kunnen we doen zodat er een andere wind gaat waaien in dit huis? Want nog meer lijstjes en taken zijn volgens mij ook niet oplossing. Dat levert alleen maar weerstand op. En daar komen de wichtelmannetjes om de hoek. Het wichtelen komt van een traditie die ooit ontstaan is in Scandinavië. Daar kwam in de dagen voor kerst het Wichtelmannetje in het leven van de mensen. Dit mannetje is een soort van huiskabouter die iedereen blij maakt die dat nodig heeft in deze vaak donkere tijd. Met elke dag een cadeautje. Het mooie is natuurlijk dat deze kabouter niet echt bestaat, maar dat iedereen een wichtelmannetje speelt voor iemand anders. En gelukkig kan je ook wichtelen zonder cadeautjes want wij zijn de afgelopen tijd namelijk al genoeg verwend vinden we. Je kunt ook wichtelen door gewoon iets liefs te doen voor een ander. En dat is nou precies wat dit gezin ook nodig heeft als je het mij vraagt. Dus we gaan wichtelen.

In de praktijk

Ieder lid uit ons gezin heeft de komende week de opdracht om elke dag 1 ander lid van het gezin blij te maken met iets liefs. Dat kan van alles zijn. Wij zijn dus allemaal elkaars wichtelmannetje. En de kracht zit m in het kleine. Een beetje aandacht, een helpend handje zonder dat die ander daarom vraagt, een briefje met een boodschap, een mooie tekening of wat je ook maar bedenkt. Het gaat erom dat die ander er blij van wordt. En dat vraagt om creativiteit en inleving. Ook een vaardigheid waar je een leven lang wat aan hebt als je het de trainer in mij vraagt:).

We zijn net begonnen, dus resultaten heb ik nog niet, maar ik houd jullie op de hoogte! En mocht je geïnspireerd zijn, wichtel gerust met ons mee!

Groet, Eiline

Vorig bericht
Sta jij ‘aan’?
Volgend bericht
Moed en meer…