Tekenen helpt je om jezelf bewust te worden

Teken jezelf duidelijk(heid)

Wow, ik kom net terug van een hele inspirerend workshop Zakelijk tekenen door Laura Lagaaij van Ilustratief. Oftewel ik leerde mijn boodschap weer te geven met plaatjes. Zogenaamde icons. Supergaaf om te doen. Ik voelde me net Jill. En trots op de door mij getekende praatplaat over mijn 7 stappenplan Duidelijk jezelf – iedereen kan het blijkbaar – besefte ik ook eens te meer hoe waardevol het is om überhaupt duidelijk te hebben wat je wilt zeggen. Dat opschrijven je kan helpen om iets duidelijk te krijgen, wist ik al. Niet zelden geef ik mijn deelnemers de tip om hun zogenaamde hoofdboodschap – dat wat je echt kwijt wilt – van tevoren uit te schrijven in een zin. Als dat je lukt, heb je het vaak wel duidelijk voor jezelf. En tekenen heeft dus een soortgelijke waarde, zo ervoer ik vandaag zelf.

Eerst denken, dan doen

Hoe werkt dat dan? Nagenoeg hetzelfde. Je kunt alleen iets tekenen als je weet wat je wilt tekenen. En tekenen gaat een stuk sneller en makkelijker als je je richt op de hoofdlijnen van dat wat je wilt laten zien. Om een voorbeeld te geven. Een kopje koffie tekenen kan je heel moeilijk maken met allerlei frutsels, maar je kunt ook gewoon een vierkant tekenen met een streep eronder en een halve cirkel als oor. Tekenen dwingt je dus om eerst na te denken en dan pas te gaan doen. Je moet je kernboodschap en je bouwstenen helder hebben voordat je begint. Anders wordt het rommelig. Net als bij duidelijk communiceren dus.Het lukt je pas goed als je weet wat je wilt zeggen.

Eerst doen, dan (be)denken

Andersom werkt tekenen ook. Als ik je vraag om jouw eigen huidige situatie te tekenen – en je daar vooral niet te lang over nadenkt – dan teken je iets waaruit juist op te maken is hoe het met je gaat en hoe je naar de situatie kijkt. Dit is dus juist onbewust. Teken je in kleur bijvoorbeeld of juist zwart-wit? Hoe groot of klein teken je jezelf en/of eventuele anderen? Wat heeft de nadruk in jouw tekening? Door vervolgens samen te kijken naar de tekening worden heel veel zaken die eerst nog onbewust waren bewust. Zo helpt tekenen je dus ook bij het (nog) duidelijker krijgen van jezelf en je omgeving. Net als schrijven dat ook kan doen. En in deze visueel ingestelde wereld helpt het je dan vervolgens ook weer om het over te brengen aan een ander.

In mijn training en 1 op 1 trajecten Duidelijk jezelf werken we ook aan dingen duidelijk krijgen. Voor jezelf en voor anderen. Want als je het zelf duidelijk hebt, word je ook beter begrepen. Wil jij ook een keertje komen tekenen, van harte welkom!

Groet, Eiline

PS: ik ga dit zeker toepassen op mijn flips in mijn trainingen. Niet alleen omdat ik denk dat het echt waarde toevoegt, maar zeker ook omdat ik er superveel energie van krijg om leuke icons te bedenken. En dat past dan weer bij een van mijn eerdere blogs over energiegevers en energievreters…

Vorig bericht
Praat erover
Volgend bericht
Ervaren: zien met je hart