Verras jezelf

Blog, Zelfvertrouwen

‘Ik weet niet of het wel kan’, hoor ik een van mijn deelnemers zeggen als ik vraag wie er als eerste met de acteur wil werken. En ze is niet de enige die dit aangeeft op dit punt in de training. Ik kan dan natuurlijk zeggen dat het nog nooit mis is gegaan en dat fouten maken zelfs moet en meer van soortgelijke geruststellingen. Ze helpen ook best een beetje, maar wat nog veel beter werkt is het haar zelf laten ervaren. En dus zeg ik niets maar vraag ik haar wat ze wil bereiken in haar eigen praktijksituatie. Dat weet ze maar al te goed en voordat ze het weet, is ze volop in gesprek met de acteur en zijn ze stiekem al begonnen. En wat doet ze het goed. Natuurlijk zijn er verbeterpunten voor haar te benoemen, maar ze voelt en ziet zelf nu ook wat ze al wel kan. En dat is het begin van iets moois.

Door te doen ontdek je wat je (wel) kan

De angst om iets niet te kunnen of te falen verlamt ons heel vaak al voordat we überhaupt zijn begonnen. Terwijl iets nieuws uitproberen een van de belangrijkste manieren is om te komen waar je wilt zijn. Ik geloof in de kracht van doen. Alleen door te doen, ontdek je wat je nog kunt verbeteren. En… je ontdekt dan ook wat er juist al wel goed gaat. En door dat te ervaren, krijg je de positieve energie die nodig is ook weer andere nieuwe dingen uit te proberen en groei je. Stap 7 in mijn stappenplan naar Duidelijk jezelf is dan ook ‘Durf te doen, durf te falen’. Want alleen dan verras en overwin je jezelf.

Laat je zelfvertrouwen groeien

Wat overigens wel goed is te weten, is dat we bijna allemaal last van hetzelfde hebben. Dat de meesten van ons liever nog even wachten met iets engs of moeilijks. Zo heb ik maar liefst 3 jaar gewacht met de stap naar een eigen kantoor. Want dat was toch veel te duur, wie zat daar nou op te wachten, wat levert dat nou op, enzovoort. Inmiddels weet ik dat ik te lang gewacht heb, want het heeft me niets dan goeds gebracht. Nu durf ik ook weer andere nieuwe – in mijn ogen – grote stappen te zetten, want mijn vertrouwen in mijn eigen keuzes is toegenomen. En misschien is dat nog wel de mooiste opbrengst: het vertrouwen in mezelf is hierdoor gegroeid. Ik besef dat ik veel meer kan dan ik zelf soms denk, maar ik moet het wel durven proberen, de eerste stap zetten. En ook dat geldt niet alleen voor mij:).

Wat wil jij graag doen maar durf je (nog) niet? Zet een eerste (kleine) stap en kijk wat het je brengt!

Groet, Eiline

Vorig bericht
Hoe stel ik de juiste prioriteiten?
Volgend bericht
Dit doen verkleinwoordjes…