(H)erken je zorgen: je bent niet alleen

(H)erken je zorgen: je bent niet alleen

‘Het leven is veel minder leuk sinds Corona’, zo kopte het AD afgelopen week. Maar liefst 60% van de 25.000 ondervraagden heeft sinds Corona last van mentale klachten. Ze geven aan meer te piekeren, zich prikkelbaar te voelen of zelfs (licht) depressief. Een aantal geeft aan ook paniekaanvallen te hebben. Ook stress, eenzaamheid en aanhoudende vermoeidheid worden veelvuldig genoemd. Redenen zijn de onzekerheid over baan of huis en de extra werkdruk in combinatie met de zorg voor kinderen. Maar vooral het minimale contact met elkaar en het gebrek aan variatie daarin, de sleur en de moedeloosheid over het einde van de crisis zorgen ervoor dat het leven nu echt minder leuk is voor velen. Met name de groep tussen 18 en 35 ervaren dit, maar ook ouderen (h)erkennen de klachten. 

Niet meer leuk

En ook ik (43) herken het. Ik heb dan weliswaar geen last van paniekaanvallen, maar ik voel me zorgelijker en vooral ook lichamelijk minder energiek dan voor corona. En dat zit m niet in het sporten, want dat doe ik voldoende. Ook van mijn deelnemers hoor ik vergelijkbare ervaringen. ‘Alle fun is eraf. Ik mis vooral de spontaniteit en de onderlinge energie heel erg’, zo vertelde een deelnemer me vorige week. ‘Digitale overleggen zijn puur functioneel. Dat maakt het absoluut niet leuker. Ik merk bij mezelf ook dat ik nu veel langer last heb van directe uitspraken van collega’s. Omdat de meeting vaak al voorbij is voordat ik er op terug kan komen. Ik vind het sowieso veel lastiger om ruimte te nemen in zo’n digitaal overleg. En daarom houd ik er lang niet altijd een goed gevoel aan over. Ook even napraten over inhoudelijke zaken is er niet meer bij wat de creativiteit niet ten goede komt. Niks aan dus, geef mij maar de dynamiek van kantoor waarbij ik ook spontaan even bij iemand langs kan lopen om wat te bespreken en veel meer het gevoel heb dat we het samen doen’, legt ze uit.

Wat wel kan

Echte oplossingen hiervoor zijn er niet. Natuurlijk kan je – als je een slecht gevoel overhoudt aan een meeting – het beste gelijk even bellen met degene om het uit te praten. En natuurlijk zijn er heel veel manieren om wel in contact te blijven met elkaar. Maar blijkbaar werkt het zo niet altijd. Want deze deelnemer is – ook als we naar de cijfers kijken – zeker niet de enige die zich minder goed voelt. Dat vernam ik ook als coach in mijn (online) coachgesprekken met deelnemers. En daarom besloot ik te gaan wandelen met mijn coachees. Omdat de combinatie van coaching en wandelen precies geeft wat je helpt in dit soort situaties. Je bent in een andere – niet zakelijke – omgeving. Je kunt ongegeneerd van je afpraten omdat je allebei in beweging bent en elkaar niet aan hoeft te kijken, je bent even er helemaal even uit, weg van je eigen (thuis)werkplek, in de schoonheid van de natuur, bovendien 100% covidproof en je krijgt de energie van het bewegen en van de persoonlijke interactie er voor niets bij. Een waardevolle mix dus. Hierdoor kan je anders naar de dingen kijken, weet je jouw situatie beter te relativeren en krijg je soms zomaar weer ideeën hoe je om kunt gaan met lastige opdrachten en/of situaties.

(H)erken je zorgen: je bent niet alleen

Veel mensen hebben de neiging om zich te verstoppen als het niet goed gaat met ze. Letterlijk door contact te mijden of figuurlijk door vooral niet te laten weten dat het niet goed gaat met ze. Voor deze mensen lijkt Corona misschien in eerste instantie een walhalla. Je kunt heel makkelijk onder de radar blijven namelijk. Maar helpt het je op de langere termijn ook nog steeds? Ik ben bang van niet. En we helpen elkaar er al helemaal niet mee. Want je zou kunnen denken dat je de enige bent die het moeilijk heeft. Door zelf open te zijn, ontvang je ook weer openheid, (h)erken je je zorgen ook bij een ander. Zodat je samen na kan denken over wat er wel kan. Of dat misschien niet eens. Want alleen al het feit dat je niet de enige bent, kan je helpen om het allemaal weer wat positiever te zien en je beter te voelen. Erover praten is dus niet alleen veel effectiever, maar waarschijnlijk ook veel leuker. En dat was toch precies waar we meer naar zochten?

(H)erken je zorgen: begin vandaag nog

Trendwatcher Adjiedj Bakas zei laatst dat Corona de emotionele revolutie versneld. Ik ben het met hem eens. De emotionele revolutie is de beweging die nu gaande is waarin we ons steeds bewuster worden van onszelf als mens. Wat we denken, voelen en willen. En hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. En als we het zo zien, dan kan Corona ons inderdaad verder brengen dan gedacht, omdat het ons dwingt om bewuster om te gaan met alles in ons leven (lees hier mijn eerder blog daarover). Begin daarom ook zelf vandaag nog. Van harte welkom voor een (wandel)coaching bij mij natuurlijk of organiseer het zelf met een collega of een vriend. Wat je voorkeur ook heeft, zorg voor jezelf. Praat over wat je bezighoudt. Organiseer de positieve energie en actie die je nodig hebt. Waar en hoe dan ook. Met wie dan ook. (H)erken je zorgen: je bent niet alleen.

Groet, Eiline

Vorig bericht
Aantrekken of (laten) vieren?
Volgend bericht
Durf te doen