Webinar: welke indruk maak jij?

Tips voor een verpletterende (eerste) indruk.

Dat is de titel van het webinar wat ik vorige week gaf. Met meer dan 160 deelnemers verspreid in heel Nederland mocht ik mijn kennis hierover uitdragen. Een aantal deelnemers ontvingen live feedback op over hoe zij overkomen op de door hen zelf ingestuurde foto. In het webinar zoomden we 100% in op dat wat we zien aan de buitenkant. Alle non-verbale communicatie dus, oftewel alles wat je ziet als het geluid uitstaat. Hoe kan je met jouw houding en de kleding die je draagt sturen? Wat draag je als je jouw expertise wilt benadrukken tijdens een presentatie? En hoe laat je jouw lichaam dan ook meepraten? Of hoe zorg je er juist voor dat je toegankelijker ervaren wordt in een gesprek? We kunnen veel meer sturen met de indruk die we maken dan we zelf vaak denken, want heel veel gaat onbewust. Ik deel een paar tips graag al met je. In het webinar zie je hier ook voorbeelden van en krijg je nog meer van dit soort praktische tips. Je vindt de link naar het webinar hier.

Tip 1: Creëer contrast in je kleding

In het webinar kwam de vraag: ‘Hoe kan ik mijzelf als young professional stevig neerzetten in een sollicitatiegesprek’. Je voelt je dan immers vaak wat onzeker. Een van de dingen die je dan kunt doen, is spelen met de mate van contrast in je kleding. Een hoog contrast verhoogt onbewust je status bij die ander. Dat is uit verschillende onderzoeken gebleken. Dat betekent dus dat je bijvoorbeeld een witte blouse aantrekt met daarover heen juist iets donkers, zodat er veel contrast is. Denk maar aan de functies die van oudsher veel status hadden zoals rechter, advocaat en de dominee of pastoor. Zij droegen allemaal een zwarte toga met een wit boordje. Dat is het grootste contrast wat je kunt maken. Dat associëren wij vandaag de dag nog steeds met status. En andersom geldt dus ook: minder contrast – oftewel ton sur ton – maakt toegankelijker. Dat kan je dus ook zelf toepassen en daarmee beïnvloed je onbewust die ander.

Tip 2: Wees je bewust van de stand van je schouders en je voeten

In reactie op een andere vraag tijdens het webinar dat het toch ook vaak al een beetje in je genen zit of je wel of geen overwicht hebt of niet, wil ik het volgende kwijt. Dat klopt. En dat zit m vaak in de lichaamstaal van deze mensen. Die is stevig en rechtop. Zo kwam de impact van de stand van je voeten en je schouders ook duidelijk naar voren bij de deelnemers die een foto hadden ingestuurd. Wist jij dat voeten die te dicht bij elkaar staan de indruk geven dat je minder zeker bent van je zaak? Je neemt immers niet de ruimte in die je lichaam eigenlijk nodig zou hebben als je je voeten recht onder je bekken zet? En wist je dat schouders die naar beneden gericht zijn, je kleiner en dus onzekerder maken dan je bent? Ook hier geldt namelijk dat je niet de ruimte inneemt die je lichaam eigenlijk vraagt. Sta dus rechtop en zet je voeten zo breed als je bekken.Hiermee maak je al een groot verschil in je indruk.

Is het dan ineens allemaal heel makkelijk en gaat het vanzelf? Nee dat is helaas niet zo. Het blijft maatwerk en voor iedereen gelden andere aandachtspunten. Uiteraard werkt het ook pas echt goed als je er zelf ook in gelooft en als het dus ook klopt met jouw eigen binnenkant. We willen het wel graag eerlijk en echt houden natuurlijk. Maar wat ik met dit webinar vooral duidelijk wil maken, is dat als je jezelf bewust bent van jouw eigen signalen en daarmee leert spelen je altijd een verpletterende (eerste) indruk kunt maken. Wat dat ook voor jou is op dat dat moment. Niet om je beter voor te doen dan je bent, maar juist om te laten zien wie je zelf bent zodat die ander je veel sneller en makkelijker begrijpt.

Wil je inzoomen op wat specifiek voor jou werkt, neem dan contact met me op en we plannen een sessie in waarin ik het je laat ervaren.

Groet, Eiline

Vorig bericht
Over pinchos en levensvreugde
Volgend bericht
Nieuwsbrief Duidelijk jezelf