Moed en meer…

Blog, Zelfvertrouwen

Onze nieuwe kerk is open! Een heel weekend lang hebben we dat gevierd. Met mensen binnen en buiten de gemeente. Het thema was dan ook ‘Open voor jou’. En ik mocht de vrijdagavond presenteren aan een volle kerkzaal. Superleuk om te doen, maar ook superspannend. Juist omdat ik de meeste mensen ken. En zij mij. En zij kijken natuurlijk allemaal met een bepaalde verwachting naar mij. Maar ja, dat soort gedachtes helpen dus niet in de voorbereiding. Dus daarom heb ik mij niet alleen inhoudelijk, maar vooral ook mentaal voorbereid op deze avond. Ik deel 3 dingen die je net als ik eigenlijk altijd kan doen als je voor zoiets spannends staat.

  1. Moed moet. Dus ik doe het gewoon. En gelukkig zag ik Ben Tiggelaar de vorige avond spreken en die vertelde dat je voor iets spannends eigenlijk alleen de eerste 20 seconden waanzinnige moed nodig hebt, daarna ben je ‘door’ en neemt de spanning al weer af. Nou dat is nog eens een prettige gedachte, die helpt!
  2. Kies je kleding bewust. Ik heb – natuurlijk! – nagedacht over wat ik aan zou doen. Ik droeg een hele wijde, lange groene tutu met daarop een eenvoudig groen t-shirt. Niet te chique, maar juist iets vrolijks en toegankelijks. Iets waarin ik mij zelf blij en vrij voelde. Want dat wat je voelt, laat je – bewust maar vooral ook onbewust – ook naar buiten zien en voelen. Stuur je eigen gevoel dus zoveel mogelijk naar dat wat je wilt voelen. En hoe je eruit ziet, kan je daar enorm bij helpen.
  3. Neem jezelf vooral niet te serieus. ‘Het gaat niet om mij’, heb ik mezelf daarom vrijdag regelmatig ingeprent. Ik ben slechts een doorgeefluik. De opzet en voorbereiding waren goed, daar kon ik op vertrouwen. De enige zorg die overhield was ikzelf. Bang zou zijn dat ik iets verkeerds zou zeggen. Dat ze me niet leuk zouden vinden. Dat ik ‘af’ zou gaan. Maar daar ging deze avond helemaal niet over. Deze avond ging over iets veel groters. Iets veel mooiers. Over een doel wat we hebben als gemeente en als kerk. En dat doel voor ogen houden en van mezelf fouten mogen maken, hielpen mij enorm om het ontspannen te kunnen blijven doen. En om er zelfs na de eerste paar minuten – die eerste 20 seconden waren voor mij echt wat te kort, Ben – van te kunnen genieten.

Ik kijk dus tevreden terug op een mooie avond. Maar dat is niet het enige. Ik kijk vooral terug op een geweldig weekend waarin we met en voor elkaar hebben gezorgd als gemeente maar ook voor iedereen die daar bij aan wilde sluiten. Met recht was het een weekend ‘Open voor jou’. En daar blijft de Kruispuntkerk Vathorst aan vasthouden, dus van harte welkom, ook na dit weekend!

Groet, Eiline

 

Vorig bericht
Wichtel jezelf en je omgeving gelukkig(er)
Volgend bericht
Ik heb een K, een A, een N,…. en een R!