Creëer je eigen breakout room

Creëer je eigen breakout room

Van virtuele poll naar breakout room naar whiteboard en weer terug naar de powerpoint-presentatie. Dit zijn geen vreemde termen meer, maar dagelijkse kost voor velen van ons. We communiceren (en zoomen) wat af met elkaar. Virtueel weliswaar en nog wat aarzelend met de techniek, maar we zijn ondanks corona toch maar mooi met elkaar aan het werk en in contact. Ook al neemt de euforie over wat er allemaal kan al wel een beetje af, merk ik. Natuurlijk zijn we blij dat we zo snel nieuwe manieren hebben kunnen adopteren en zo toch grotendeels door kunnen met ons werk, maar we missen ook echt wel wat.

Super effectief of toch niet?

Ja, we kunnen lekker doorwerken met al die geweldige hulpmiddelen. We kunnen zelfs super effectief zijn. We rollen van video meeting naar video meeting. Twee uur werken is nu ook echt twee uur werken, want zonder collega’s is er weinig of geen afleiding dus we kunnen lekker door. Of als er juist wel afleiding is thuis, proberen we ons werk alsnog af te krijgen door meer te doen in minder tijd. We zouden bijna vergeten dat we mensen zijn. Mensen die veel meer kunnen dan we dachten, maar ook vooral mensen met gevoelens. Gevoelens die er voor corona misschien ook al waren, maar nu zeker niet minder worden. Eerder meer doordat er nu spanning bij komt over onze toekomst. Ik denk aan iemand die zich voor corona al wankel voelde in zijn of haar baan, misschien tegen overspannen aan was. Of iemand die zich niet gewaardeerd voelde, zich al een tijdje alleen voelde in het team. Iemand die twijfelde of hij wel op de goede plek zat of waarvan het huwelijk voor corona al op springen stond. Maar ook voor degenen die heel goed gingen, kan alles nu anders voelen. Onzekerder of minder duidelijk allemaal. Petra schreef er een hele mooie blog over. En er is nu geen leidinggevende of collega die je ziet worstelen achter je bureau of ziet hoe gespannen je vanochtend binnenkwam. En de paar momenten dat je met elkaar bij praat, zie je elkaars gezicht wel, maar je ziet ook heel veel niet. Even sparren of een hart onder de riem bij de koffieautomaat of tijdens de lunch is er niet meer bij. Je spreekt elkaar wel, maar om dan gelijk ook je (persoonlijke) zorgen te delen? Iedereen is immers super druk met het omhoog houden van alle ballen voor het werk en thuis. Jouw zorgen kunnen ze er dan misschien niet bij hebben dus houd je liever je mond over hoe het echt met je gaat en werk je gewoon door.

Praat erover

Ongeveer een jaar geleden schreef ik de blog Praat erover. Deze schreef ik naar aanleiding van de aanslag op de metro in Utrecht. Toen kreeg Nederland de schrik te pakken over mogelijk nog meer terreuraanslagen. Op de radio vertelde een mevrouw over hoe belangrijk het is om je angsten en/of zorgen te delen. Er woorden aan te geven. Het lucht namelijk niet alleen op, het levert je ook inzichten op over jezelf en/of je omgeving. Over wat er nu echt in je leeft en wat je wel of niet wilt of kunt. Bovendien worden mogelijke oplossingen niet zelden al pratende bedacht. 

Creëer je eigen breakout room

In de breakout room van Zoom krijg je de gelegenheid om in een kleine groep door te praten over een onderwerp. Inmiddels weet ik uit eigen ervaring dat er echt meer boven tafel komt in de breakout room. Deelnemers voelen zich veel vrijer om te delen en zichzelf uit te spreken dan in een grote(re) groep. Eigenlijk niets nieuws natuurlijk, want zo ging het voor corona eigenlijk ook al. Creëer daarom ook nu je eigen breakout room. Virtueel, telefonisch of face-to-face met je partner. Wat voor jou het beste of makkelijkste werkt. Hoe maakt echt niet uit, maar zorg wel voor een ‘room’ waar je je vragen, zorgen en angsten vrijuit met anderen kan delen en durf ook nu om hulp te vragen als je vastloopt. Met z’n tweeën weet je altijd meer dan alleen. Let dus – nog meer – op elkaar. Wees wat vaker elkaars psychiater’, zei Dirk de Wachter al voor corona in een interview en dat is nu belangrijker dan ooit om niet alleen tijdens maar ook na corona als gezonde werknemer door te kunnen gaan.

Niemand in je room?

Creëer je eigen breakout room. Heb je nou niemand in je – virtuele – omgeving om mee te praten? Neem dan gerust contact met mij op. Je maakt heel eenvoudig direct een afspraak in mijn agenda.

Groet, Eiline

 

Vorig bericht
Ik ga niet op reis, maar neem wel mee…
Volgend bericht
Support your locals