Kom tot bloei: go with your own flow

Kom tot bloei: go with your own flow

Afgelopen weekend keek ik de film Tinkerbell met mijn kids. Een ware klassieker dus velen zullen m gezien hebben. Voor degenen die m niet kennen, vertel ik het verhaal in het kort. Tinkerbell is een knutselelfje. Haar talent is dat ze kan alles maken wat haar handen zien. Maar Tinkerbell wil geen knutselelfje zijn. Ze wil geen potten en pannen maken, ze wil iets groters maken zoals licht of wind waarmee de seizoenen in elkaar overlopen. In haar pogingen om net als haar vriendinnen te zijn die dat wel als hun talent hebben, gaat er van alles mis. De lente dreigt zelfs later te komen. Tinkerbell verliest niet alleen het vertrouwen van iedereen maar vooral het vertrouwen in zichzelf. Totdat ze inziet hoe ze juist met haar eigen talent alles weer goed – en zelfs beter – kan maken. Omdat ze ontdekt hoe ze haar talent ook anders kan inzetten zodat niet alleen haar omgeving maar ook zijzelf er blij van wordt. Ze ontdekt haar eigen flow.

Niet tegen de stroom in…

Een verhaal van alle tijden. Ook van nu. Juist van nu. Want hoe moeilijk is het vaak om juist als het moeilijk wordt of even niet gaat zoals je wilt in je eigen talenten te blijven geloven. De moed niet te verliezen. Te doen wat nodig is en ook dan trouw te blijven aan jezelf. Door je niet te laten verleiden om iets te gaan of blijven doen wat eigenlijk niet echt bij je past. Iets waarvan jij misschien denkt dat het beter is, van je verwacht wordt of waarvan je misschien zelfs denkt dat het de enige mogelijkheid is. Misschien weet je eigenlijk niet precies waar je talenten liggen. Doe je stiekem waar je ingerold bent. En ook dat zorgt er niet zelden voor dat het allemaal niet zo lekker loopt. Heel logisch eigenlijk, want je doet iets wat niet per se in je zit en dat kost extra veel moeite. Je zwemt als het ware tegen de stroom in. Je doet iets waarvoor je meer energie nodig hebt, dan dat het je oplevert. Dat houdt niemand lang vol. En je omgeving help je er uiteindelijk ook niet mee, want ziekte en uitval liggen dan op de loer.

…maar met (jouw eigen) stroom mee.

Afgelopen maand heb ik een flink aantal DISC-persoonlijkheidsprofielen opgesteld waarin ik vooral ook keek naar de capaciteit van iemand. Wat zit er allemaal van nature in iemand? Wat gaat deze persoon het makkelijkste af ofwel wat kost hem of haar minder energie dan het oplevert? En wat is er dan nodig om dat allemaal ook te kunnen (blijven) laten zien? Want werken met je eigen kwaliteiten en talenten voelt weliswaar heerlijk, maar alleen als je er goed voor zorgt. Overal waar te voor staat, is immers niet goed meer. Maar ook als je juist onvoldoende wordt uitgedaagd, loop je uiteindelijk vast. Door je capaciteiten bewust in te zetten, houd je de balans goed en daarmee ook je eigen energiepeil. We noemen dat ook wel de flow. In de flow is er een optimale balans tussen de moeilijkheid van de taak en je persoonlijke kwaliteiten en talenten. En de energie die dat oplevert, kunnen we nu – juist nu – allemaal wel goed gebruiken. Daarmee kunnen we de uitdagingen waarvoor we juist nu staan veel makkelijker het hoofd bieden. Zo concludeerden ook de mensen die ik afgelopen maand mocht meenemen in hun eigen profiel.

kom tot bloei: go with your own flow

Ben jij je bewust van je eigen capaciteit en de kwaliteiten en talenten die daarbij horen? En houd je ze ook voldoende in balans oftewel zorg je ook goed genoeg voor ze en daarmee voor jezelf? Kom het ontdekken in eenmalige sessie waarin we samen kijken naar jouw eigen persoonlijkheidsprofiel en hoe jouw talenten volop tot bloei komen. Want als je dat weet dan gaat het ineens allemaal een stuk makkelijker en lichter. Dus kom tot bloei en go vooral with your own flow…

Groet, Eiline

Vorig bericht
Eerst zeker weten of gewoon doen: de kip of het ei?
Volgend bericht
Ik worstel en kom boven