Support your locals

Support your locals

Met Pasen gaan wij als gezin altijd graag op pad. In binnen- of buitenland. Bootje varen of een stad bezoeken, het maakt niet uit. Maar altijd gaan we wel een keertje uit eten en pakken een of meerdere terrasjes. Dat kan nu natuurlijk niet, maar we hebben met Pasen toch heerlijk ‘uit’ gegeten. Thuis weliswaar, maar ik hoefde er helemaal niets voor te doen. En het leuke was, mijn moeder die 15 kilometer verderop woont, at met videobellen gewoon gezellig met ons mee. Zo zaten we ondanks corona toch met elkaar aan tafel en aten we onder het genot van een glaasje allemaal dezelfde overheerlijke asperges van onze lokale cateraar van Essen die een heerlijke maaltijd – overigens nog steeds te bestellen en door heel Nederland geleverd – in elkaar had gedraaid en bij ons allemaal thuis bezorgd. 

Onze toekomst?

En zo zijn er gelukkig wel meer initiatieven die er voor zorgen dat de fijne dingen van het leven blijven bestaan. Niet alleen nu, maar vooral ook na corona. Want je moet er toch niet aan denken dat je straks geen biertje meer kan drinken in je favoriete restaurant of kroeg op de hoek? Dat je vaste kapper die precies weet hoe jouw haar valt en de schoonheidsspecialiste en pedicure waar je je eindelijk op je gemak voelt er niet meer zijn? Je kleding, boeken en cadeautjes wel online moet bestellen omdat er simpelweg geen winkels in de buurt meer zijn?

Doe wat je anders ook zou doen

Gelukkig hoeft het niet zo te gaan. We kunnen natuurlijk niet de hele wereld helpen, maar laten we beginnen in onze eigen omgeving. Door uit te blijven geven wat we normaal ook zouden uitgeven. En dan vooral aan onze eigen locals. De kapper en de schoonheidsspecialiste die nu vaak nog (haar)producten verkopen en ik zag minister Hugo de Jong zelfs met instructie van zijn kapper zijn eigen haar knippen en betalen met een tikkie. Restaurants die dinerbonnen verkopen of maaltijden bezorgen, de diverse culturele centra die sport-, theater-, dans-, teken- en muzieklessen of zelfs voorstellingen en concerten online geven, een rijschool die VR-autorijlessen aanbiedt, (mode)winkels in de omgeving die open zijn op afspraak en traiteurs en cateraars die nu – vaak kosteloos – leveren aan huis. Er zijn trouwens ook best veel locals die verkopen via bol.com of andere verzamelplatforms zoals bijvoorbeeld miinto dus daarmee help je ze stiekem ook, als je maar even goed oplet wie de leverancier is. 

Mijn dorpslocals

Heel veel goede ideeën en oplossingen zijn er dus inmiddels. In mijn eigen dorp Hooglanderveen verkoopt restaurant Dims dinerbonnen via de site Helpdehoreca, waar ook andere restaurants zich aanbieden. Je betaalt gelijk online zodat de ondernemer het geld ook direct ontvangt. Bij eetcafe ‘t Houteveen kan je in de weekenden maaltijden afhalen. Cateraar Vers en avond gemak levert elke dag vers gemaakte maaltijden aan huis – ook kinderporties – en verkoopt elke dag Italiaans schepijs en bij de Ambachtelijke Cateraar kan je dagelijks een heel menu kiezen. Kapper Helmich is telefonisch bereikbaar voor de verkoop van (haar)producten en Jantine van Beautyby10 biedt elke week een mooi verzorgingsproduct aan via de app en maakt er gelijk een leuk pakketje aan huis van. Pedicure Laura verkoopt cadeaubonnen en kapsalon Haarzaakje is elke dag een half uur bereikbaar voor advies en verkoop van (verf)producten. Zo maar een paar lokale initiatieven en er zijn er nog meer. En heb je dan nog wat over, denk dan eens aan de voedselbank Amersfoort en doe een online donatie zodat ook zij door kunnen met hun goede werk, wat immers alleen maar harder nodig is.

Support your locals

Welke initiatieven zijn er in jouw eigen dorp of stad? Koop juist nu iets lekkers of moois voor jezelf of geef het cadeau. Groot of klein. Alle beetjes helpen. Deel je goede ervaringen of leuke ideeën ook in reactie op dit bericht of via je eigen social media of in je appgroepen zodat ook anderen je goede voorbeeld kunnen volgen. Support your locals, dan zorgen we er samen voor dat je dorp of stad ook na corona een aangename plek is om te wonen en te leven.

Groet, Eiline

Vorig bericht
Creëer je eigen breakout room
Volgend bericht
Zelfinterview: de zin van het leven