Zorg goed voor elkaar deze zomer en wees elkaars coach

Zorg goed voor elkaar deze zomer en wees elkaars coach

De vakantieperiode is voor velen van ons weer begonnen. De een is er enorm aan toe, een ander is misschien net weer een beetje opgestart na corona en wil eigenlijk gewoon lekker doorwerken. Over een ding zijn we het denk ik wel over eens: we zijn blij dat we weer een beetje ‘normaal’ kunnen bewegen of we nou wel of niet op vakantie gaan. Toch las ik ook in een artikel dat velen van ons nog last hebben van alle stress en zorgen die corona met zich mee heeft gebracht. Belangrijk dus om ook nu  – of juist nu – goed voor onszelf en voor elkaar te blijven zorgen zodat we een beetje meer uitgerust uit deze vakantieperiode komen dan we erin gingen. En dat is misschien wel makkelijker dan we denken, want we kunnen veel meer voor elkaar betekenen dan we zelf vaak denken.

Een simpele vraag

Hoe dan? Hoe kunnen we elkaar deze zomer helpen te ontstressen en op te laden? Het is eigenlijk even simpel als moeilijk. Simpel omdat je begint met de simpele vraag: ‘Hoe gaat het met je?’. Een vraag die we immers regelmatig aan elkaar stellen. Maar ook moeilijk omdat het tegelijkertijd van ons vraagt om dan vervolgens ook echt onze tijd en aandacht aan die ander te geven en naar het antwoord te luisteren. Om de antwoord(en) die we dan krijgen ook niet voor lief te nemen, maar precies te willen weten wat de ander daarmee bedoelt. ‘Het naadje van de kous te willen weten’, zou mijn oma zeggen. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik stel deze vraag misschien wel vaker aan een onbekende dan aan mijn eigen man of kinderen. Simpelweg omdat ik het antwoord van hen vaak al denk te weten. Of omdat de tijd gewoon door mijn handen glipt en er zomaar weer een dag voorbij is zonder m aan een van hen te stellen.

De vraag is niet genoeg: vraag door

Op de vraag: ‘Hoe gaat het met je?, is het meest gehoorde antwoord nog altijd ‘Goed’, ‘Prima’ of een vergelijkbaar antwoord. Heel af en toe krijg je een ‘Niet zo goed’ of iets wat daarop lijkt. Bij de laatste categorie willen we nog wel eens doorvragen waarom dat zo is, maar bij de eerste twee gaan we vaak gelijk over naar een ander onderwerp omdat we dan denken dat we genoeg weten. Goed is toch goed? Terwijl ook daar kansen liggen. Want wat is die ‘Goed’ of ‘Prima’ – of eigenlijk elk ander antwoord – dan voor die ander? Wat maakt het dan goed voor hem of haar? En hoe kan het wellicht nog beter of anders worden voor die ander? Wat heeft hij of zij daar voor nodig? Met deze simpele (door)vragen kom je erachter. En het mooie? Jij niet alleen, maar ook degene die het antwoord geeft, wordt gedwongen om erover na te denken. Dus je helpt die ander er ook echt mee, want inzicht in jezelf – te weten wat er in je leeft en wat je graag wilt – is nodig om echt goed voor jezelf te kunnen zorgen. En door erover te praten, krijg je de dingen helder voor ogen. Ik schreef er al eerder een blog over met de titel ‘Praat erover’.

Zorg voor elkaar deze zomer en wees elkaars coach

In mijn werk als coach doe ik niet anders, maar als vrouw, vriendin en moeder van is het minstens zo belangrijk. Ik stel mijn man deze vraag natuurlijk ook best wel eens. En dan bedoel ik niet de variant uit gewoonte, maar die andere die het echt wil weten. ‘Leuk dat je het vraagt’, zegt hij dan altijd dan gekscherend en hij begint te vertellen. En hij is niet de enige die hier behoefte aan heeft, denk ik. We hebben immers de afgelopen tijd allemaal veel gekregen om over na te denken en te verwerken. Door naar elkaar te luisteren, kunnen we heel makkelijk heel goed zorgen voor elkaar. Zijn we eigenlijk een beetje elkaars coach. Wist je dat dit het allereerste is wat je leert in een opleiding tot professionele coach? En dat is niet voor niets. Blijkbaar gaat dat niet altijd vanzelf goed. Maar we kunnen het gelukkig wel allemaal. En door het samen ook vaker te gaan doen kan het het wel eens een hele mooie zomer worden. Waarin je allebei verder komt. Of je nou weg gaat of thuisblijft. 

Ik wens je een hele mooie zomer. Zorg voor elkaar en wees (een beetje) elkaars coach.

Groet, Eiline

Meer tips voor hoe je van jouw vakantie(tijd) een droomvakantie maakt? Lees dan deze blog van vorig jaar nog eens met daarin 5 concrete tips voor een droomvakantie die naadloos aansluiten bij dit verhaal.

 

Vorig bericht
De juiste beslissing: moeilijk maar niet onmogelijk
Volgend bericht
Jezelf leren kennen moeilijk? Niet als je weet waar je moet kijken
Blog

Ode aan mijn pappa

Tja, en dan word je ineens om half 4 uit je bed gebeld door je moeder. ‘Het gaat nu echt…