Dom doorgaan? Helemaal zo gek nog niet

Dom doorgaan? Helemaal zo gek nog niet!

‘Prima’, antwoordde mijn zoon op de derde dag dat hij het snowboarden onder de knie wilde krijgen, op mijn vraag hoe hij het vond. ‘Maar vind je het dan niet zwaar?’, vroeg ik hem vooral vanuit mijn eigen beleving van het de hele tijd vallen en weer opstaan. Van het mijn lijf voelen, ook als ik niet bewoog. ‘Niet echt’, was het enige wat hij zei, geheel in zijn eigen staccato-stijl die ik inmiddels zo goed ken. Zijn broer had het inmiddels al opgegeven en ook ikzelf had mijn board inmiddels ingeruild voor een paar comfortabele ski’s. Hij niet. Hij ging ‘dom’ door en dat bracht hem nog meer dan hij van tevoren had verwacht.

Dom doorgaan…

Mijn zoon demonstreerde ons de zogenaamde ‘growth mindset’ tijdens een leerproces volgens het boekje (Maslow). Hij doorliep niet alleen moeiteloos de fasen van het niet weten wat je niet weet (onbewust onbekwaam) en het wel weten wat je nog niet weet (bewust onbekwaam), maar ook de daaropvolgende fase van jezelf trainen door te blijven oefenen (bewust bekwaam) ging hem goed af. Voor velen is deze derde fase een frustrerende fase. Omdat je moet blijven geloven dat het je gaat lukken (dat is die growth mindset!), ook al voel je het nog niet. Lukt het nog niet zoals je wilt. Ben je moe van al het oefenen, oefenen, oefenen. Doet het misschien zelfs letterlijk pijn. En ligt de gedachte dat je het toch niet kan op de loer. Maar…. als je het in deze fase volhoudt –  en al die negatieve gevoelens die erbij horen, weet te parkeren of zelfs te negeren – is daar het grote genieten. De overwinning. Je belandt in de laatste fase en kunt het zonder er nog over na te hoeven denken (onbewust bekwaam). Je hebt niet alleen iets nieuws geleerd, je krijgt er – gratis en voor niks – een dosis zelfvertrouwen bij…

…helemaal zo gek nog niet!

Je snapt dat ik super trots was op mijn zoon. En ook al zei hij het niet met zoveel woorden – dat past immers niet bij zijn staccato-stijl – hij was het zelf ook. En die trots over iets doen wat je graag wilt, ook al is het moeilijk, vervelend of zelfs pijnlijk, geeft precies dat extra duwtje aan je zelfvertrouwen. Niet direct toegeven aan je weerstand, twijfels of angsten, maar gewoon ‘dom’ doorgaan dus. Of zoals ik het al eerder schreef: Het zelfvertrouwen wat je nodig hebt om iets nieuws te ondernemen, krijg je nadat je het ondernomen hebt… Beetje jammer, maar wel echt waar. Vraag het maar aan mijn zoon. Hij ‘boarde’ de laatste dag gewoon elke piste met ons mee en bewees dat we echt veel meer kunnen dan (we) denken! 

Groet, Eiline

DISCLAIMER: Lees hieruit ajb niet dat je je beter van de domme kan houden of niet meer moet voelen om te bereiken wat je wilt. Lees hieruit ajb wel dat het goed is om niet altijd voor waar aan te nemen wat je allemaal denkt en voelt om te bereiken wat je wilt.

 

Vorig bericht
De kop is eraf!
Volgend bericht
Boek in wording